[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 14 δευτ.]
Η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, καταδικάστηκε για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 3 εκατ. ευρώ, σε μια απόφαση που συνταράσσει το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας. Το δικαστήριο της επέβαλε ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια, γεγονός που ουσιαστικά την αποκλείει από τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Η ίδια πέρασε στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πολιτική» και υποστηρίζοντας ότι στόχος της δικαστικής εξουσίας είναι να τη βγάλει εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Σε τηλεοπτική της εμφάνιση, τόνισε ότι η καταδίκη δεν πλήττει μόνο την ίδια, αλλά και τους Γάλλους που την υποστηρίζουν, καθώς «τους στερεί το δικαίωμα να την επιλέξουν ως υποψήφια».
Η έφεση και το κρίσιμο καλοκαίρι του 2026
Η Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, με στόχο να ανατρέψει την καταδίκη της πριν τις προεδρικές εκλογές του 2027. Το εφετείο του Παρισιού αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία, ορίζοντας τη δίκη για το καλοκαίρι του 2026, μόλις ένα μήνα πριν από την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων. Παρά τις προσπάθειες της, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειωθεί η ποινή της στέρησης του εκλέγεσθαι, γεγονός που περιπλέκει το πολιτικό μέλλον της.
Η ανιψιά της Λεπέν στο προσκήνιο
Η καταδίκη της Λεπέν έχει ανοίξει τη συζήτηση για το ποιος θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ως υποψήφιος της ακροδεξιάς το 2027. Αν και το φαβορί φαινόταν να είναι ο 29χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του «Εθνικού Συναγερμού», οι φήμες θέλουν τη Μαριόν-Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιά της Μαρίν και εγγονή του Ζαν-Μαρί Λεπέν, να προετοιμάζεται διακριτικά για την ηγεσία.
Προσφυγή στα ανώτατα δικαστήρια
Η Λεπέν δεν προτίθεται να περιοριστεί στη διαδικασία της έφεσης. Σχεδιάζει να προσφύγει στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, υποστηρίζοντας ότι η ποινή της αποτελεί «παραβίαση της δημοκρατίας». Αν η προσφυγή της απορριφθεί, είναι έτοιμη να φέρει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το βασικό της επιχείρημα είναι ότι, ενώ οι άλλες ποινές της είναι ανασταλτικές μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, η στέρηση του εκλέγεσθαι ισχύει άμεσα. Η ίδια θεωρεί ότι πρόκειται για «στοχευμένη» απόφαση ώστε να αποκλειστεί από τις εκλογές.
