Ρυθμοί ανάπτυξης 4%

Τέσσερεις τρόποι προτείνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για ρυθμούς ανάπτυξης 4% στην ομιλία του, στο 7ο Export Summit στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρώτον, με μείωση της φορολογίας, ώστε, επιτέλους, να επενδυθούν περισσότερα ελληνικά κεφάλαια στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουμε περισσότερα ξένα κεφάλαια.
Δεύτερον, με δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους που σήμερα κρατάει πίσω όλες τις επιχειρήσεις. Είπα κάτι και οι μονταζιέρες του Μαξίμου, επέλεξαν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου. Σας το ξαναλέω, λοιπόν, εδώ από τη Θεσσαλονίκη για να το καταλάβουν όλοι: Περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια  θα σαρωθούν.  Και επιτέλους, η ελληνική επιχειρηματικότητα θα αφεθεί ελεύθερη να κάνει αυτό το οποίο ξέρει καλά, να δημιουργεί προστιθέμενη αξία, πλούτο και κυρίως πολλές νέες δουλειές.
Τρίτον, το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης. Είναι, τουλάχιστον, παράξενο τον 21ο αιώνα, το 2019, να ανακαλύπτεται δασική έκταση στο Ελληνικό, όταν έχει λειτουργήσει για σχεδόν 50 χρόνια ως αεροδρόμιο. Ή μια μεγάλη επένδυση στον Πειραιά να καθυστερεί επειδή κηρύσσεται ξαφνικά αρχαιολογικός χώρος, προσέξτε, ολόκληρος ο Πειραιάς.
Και τέταρτον, θα στηρίξουμε τις επενδύσεις με μια πραγματική αποκατάσταση της ρευστότητας. Μια αποκατάσταση της ρευστότητας που ήδη διευκολύνει η διαφαινόμενη εμπιστοσύνη των αγορών, προς τη νέα κυβέρνηση η οποία όπως ελπίζω θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Βλέπετε, ήδη, μια σημαντική, δραματική, θα έλεγα μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό αφορά όλους σας, δεν αφορά μόνο την Ελληνική Δημοκρατία. Αφορά, τον κάθε Έλληνα επιχειρηματία μεγάλο ή μικρομεσαίο, ο οποίος θα ωφεληθεί από τη μείωση του κόστους δανεισμού. Και αυτό σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», την επανενεργοποιήση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες -που καθυστερούν αδικαιολόγητα- και την ταχύτερη αξιοποίηση των Κοινοτικών Πόρων θα δώσουν στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική επιχειρηματικότητα, μια μεγάλη ένεση ρευστότητας. Όμως, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας. Και ξέρω ότι απευθύνομαι σε επιχειρηματίες συνειδητοποιημένους, που αντιλαμβάνονται σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι απολύτως ταυτισμένα με την επιχειρηματική επιτυχία και με τα συμφέροντα των μετόχων. Και γι’ αυτήν την συμφωνία αλήθειας, μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων θέλω να μιλήσω λίγο περισσότερο. Όποιος απολαμβάνει κίνητρα -όπως αυτά τα οποία προανέφερα- προφανώς αναλαμβάνει και υποχρεώσεις. Αυτό δεν θα πει απλά ότι η εργατική νομοθεσία θα τηρείται απαρέγκλιτα, αυτό το θεωρώ παντελώς αυτονόητο και δεν χρειάζεται καν να το επαναλαμβάνω. Σημαίνει, όμως, ότι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από το κράτος να δίνουν πρόσθετες παροχές σε όσους στηρίζουν την πρόοδό τους, δηλαδή στους εργαζόμενους. Με παροχές, όπως, η δωρεάν μεταφορά από και προς την εργασία, επιπλέον ασφαλιστικά προγράμματα, συμμετοχή των εργαζόμενων στα κέρδη που σήμερα, το γνωρίζετε καλά, φορολογούνται εξοντωτικά. Αυτή είναι λοιπόν η νέα συμφωνία αλήθειας την οποία προτείνουμε και στην επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Για το πως ο κόσμος της εργασίας θα είναι πραγματικά ωφελημένος από την ίδια την επιχειρηματική επιτυχία των επιχειρήσεων.»

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»