Εναλλακτικός προοδευτικός δρόμος

Την προβολή των θέσεων και προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε η Πρόεδρός του, κα Φώφη Γεννηματά κατά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019. Επισήμανε ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου και του προϋπολογισμού «είναι επιβεβλημένο να συνοδεύεται με την παρουσίαση των δικών μας προτάσεων, την ανάδειξη του προοδευτικού εναλλακτικού δρόμου.»
Επίσης στην ομιλία της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε:
«1. Μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ώρα να φύγουμε μπροστά
Στόχος μας να κάνουμε την παράταξη και πάλι μεγάλη. Αυτός ο στόχος απαιτεί:Συλλογική προσπάθεια. Παραγωγή πολιτικής. Προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση.Εξωστρέφεια. Τώρα που αρχίσαμε ξανά να αρέσουμε, να προσπαθήσουμε να γίνουμε ακόμα πιο ελκυστικοί. Να νοιώσουν οι πολίτες ότι είμαστε το στήριγμα τους, το αποκούμπι τους. Ότι υπάρχει ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση ανάμεσα στη συντηρητική πολιτική της ΝΔ και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι με το Σχέδιο Ελλάδα, έχουμε πρόταση οριστικής εξόδου από την κρίση. Δεν είναι κάτι μακροπρόθεσμο, άπιαστο, αλλά κάτι συγκεκριμένο που αγγίζει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ως την επόμενη Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των τομέων του Κινήματος Αλλαγής. Είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε τη Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, αλλά αναγκαστήκαμε να την πάμε πιο πίσω διότι υπήρχε αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που έπρεπε να κλείσει. Προγραμματίζουμε να γίνει το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαρτίου. Και μάλιστα να το συνδυάσουμε με μία εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας, αφιερωμένη και στη Μελίνα Μερκούρη καθώς στις 6 Μαρτίου είναι και η επέτειος του θανάτου της. Να βάλουμε τη δική μας σοσιαλιστική σφραγίδα στις απαντήσεις που περιμένουν οι πολίτες για τις σύγχρονες προκλήσεις, την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τη 4η βιομηχανική επανάσταση, την κλιματική αλλαγή, την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το προσφυγικό, μεταναστευτικό. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν οργανωθεί κλιμάκια για να πάνε παντού και να πραγματοποιηθούν οι περιφερειακές συνδιασκέψεις. Το στελεχιακό δυναμικό, τα μέλη, οι φίλοι μας αλλά και όλος ο προοδευτικός κόσμος διψά για ενημέρωση και πληροφορίες. Ειδικά τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου θα πρέπει να επιφορτιστούν με το να συμμετάσχουν σε πολύ καλά οργανωμένα κλιμάκια το επόμενο διάστημα και μέχρι τη Συνδιάσκεψη.Επίσης, πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ζητώ σήμερα να αποφασίσουμε ότι η επόμενη σύνοδος της Κεντρικής μας Επιτροπής, μέσα στο επόμενο 15θήμερο, να συζητήσει εκτός από την Οικονομία, τα Εθνικά μας θέματα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Έχω αναπτύξει τις θέσεις μας στη Βουλή και θα επανέλθω στην Κεντρική Επιτροπή.Επίσης, θέλω να έχω την άποψή σας για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη τοπικών και νομαρχιακών οργάνων. Δεδομένου ότι πάμε πιο πίσω τη Συνδιάσκεψη, θέλω τη γνώμη σας αν οι εκλογές πρέπει να γίνουν τέλος Γενάρη όπως τις είχαμε προγραμματίσει.Εξωστρέφεια είναι η μαγική λέξη από εδώ και πέρα.
2. Εθνική Γραμμή – Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει στην νέα πρόκληση της Τουρκίας με αποφασιστικότητα. Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Με συγκεκριμένες κινήσεις. Μεταξύ άλλων να ζητήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο. (β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης. Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση.Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας πορεύεται χωρίς να υπάρχει εθνική γραμμή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.Γι’ αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα και καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση. Είχα ζητήσει κατ’ επανάληψη τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δυστυχώς δεν εισακούστηκα. Πρέπει να διασφαλίζουμε στα ζητήματα αυτά την εθνική ομοψυχία.Εμείς επιδιώκουμε την εθνική συνεννόηση. Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό για το αν συμφωνεί και αν τον καλύπτουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, κ. Ντόκου, που μιλά για συνεκμετάλλευση. Ήταν λάθος η στιγμή που δόθηκε η συνέντευξη και λάθος το περιεχόμενο, που είναι σαν λέει στην Τουρκία συνεχίστε τις προκλήσεις και θα έρθουμε στο τέλος της ημέρας να διαπραγματευτούμε μαζί σας ότι εσείς βάζετε στο τραπέζι.Ο κ. Ντόκος μίλησε ταυτόχρονα για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αν έχει προηγηθεί αυτή η οριοθέτηση, τότε τι λόγο έχουμε να μιλάμε για συνεκμετάλλευση αφού ο καθένας ξέρει που πρέπει να δραστηριοποιηθεί.Χρειάζεται αυστηρή στάση και αποφασιστικότητα. Βεβαίως, έχουμε δηλώσει ότι δεν διεκδικούμε τίποτα από τους γείτονές μας και θέλουμε φιλικές σχέσεις, αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες μας τις συμμαχίες και αυτή είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Εμείς θέτουμε υψηλά στην ατζέντα τα εθνικά θέματα γιατί θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.
3α. Ο Προϋπολογισμός του 2020 αποτυπώνει την Οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης
Έχουμε έναν ακόμη προϋπολογισμό δέσμιο των στόχων για υπερπλεονάσματα, στηριγμένο στην διαρκή φορολογική επιβάρυνση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, στις χαμηλές δημόσιες επενδύσεις και την τεχνητή συγκράτηση των δαπανών. Με αυτές τις προϋποθέσεις η Ανάπτυξη θα παραμείνει αναιμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2019 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποδυναμώθηκε ήδη κατά 811 εκατομμύρια ευρώ. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ.Εξακολουθούν να υποτιμούν τους πολίτες μιλώντας για προσωρινά επιδόματα στο τέλος του έτους, αφού τους έχουν αφαιρεθεί τα 10πλασια με την εξοντωτική φορολογία; Δέκα παίρνουν, ένα επιστρέφουν.
3β. Φορολογικό
Εκεί όμως που αποτυπώνεται πολύ καθαρά όλη η λογική της Κυβέρνησης είναι το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ νομοσχέδιο, που βέβαια συνδέεται άρρηκτα με τον Προϋπολογισμό.
Δεν είναι μόνο ότι για μια ακόμη φορά απουσιάζει μια ολοκληρωμένη λογική φορολογικής μεταρρύθμισης.Είναι ότι περιλαμβάνονται μόνο αποσπασματικές παρεμβάσεις, που δεν προσφέρουν τίποτα στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνεται οριζόντια, είτε αυτές επενδύουν και αναπτύσσονται ,είτε παραμένουν απόλυτα στάσιμες. Χωρίς μέριμνα για κίνητρα νέων θέσεων εργασίας.Τα μικρά και μεσαία εισοδήματα συνεχίζουν να στηρίζουν και πάλι την επίτευξη των πλεονασμάτων.Η απαράδεκτη και εξαιρετικά άδικη σχέση των άμεσων προς έμμεσους φόρους χειροτερεύει, εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων.Χαρακτηριστικό είναι για την αντιμετώπιση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ότι μισθωτός με ετήσιο μικτό εισόδημα 20000 ευρώ αντιμετωπίζεται ως πλούσιος!!Αυτό το φορολογικό δεν δημιουργεί αναπτυξιακή δυναμική, συνεχίζει τα βάρη που σώρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύει ότι οι όρκοι της ΝΔ για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης παραπέμπονται στο άδηλο μέλλον.Στο ίδιο έργο θεατές.
4. Ανάδειξη των δικών μας προτάσεων
Η αντιπαράθεση μας με τον οικονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό, είναι επιβεβλημένο να συνοδεύεται με την παρουσίαση των δικών μας προτάσεων, την ανάδειξη του προοδευτικού εναλλακτικού δρόμου.Είναι αναγκαίο να αναφερθούμε στις προτεραιότητες του Σχεδίου Ελλάδα:Για μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης με αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιοπιστία του κράτους. Ιδιαίτερα επίκαιρο μετά τα συνεχιζόμενα δείγματα γραφής από την Κυβέρνηση για τη στελέχωση και λειτουργία του Κράτους, τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους και τον αυταρχισμό.Για ένα σύγχρονο Κοινωνικό κράτος, για την Υγεία, την Παιδεία που υποχρηματοδοτούνται σήμερα, για την στήριξη των συλλογικών συμβάσεων που δέχονται την επίθεση της ΝΔ.Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην ομιλία του στο Συνέδριο της ΝΔ, ο κ Μητσοτάκης παρέλειψε κάθε αναφορά στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο, στον αγρότη, στον μικρομεσαίο.Για το ρόλο του τραπεζικού συστήματος, την εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια με παράλληλη προστασία της Α κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Τις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές με τους πολίτες.Και βέβαια θα σταθώ αναλυτικά στις δικές μας προτάσεις για το φορολογικό.Ιδιαίτερα κατά την συζήτηση του Φορολογικού νομοσχεδίου να δώσουμε με ξεκάθαρο τρόπο και συγκεκριμένα την δίκη μας διαφορετική αντίληψη.Να μην εγκλωβιστούμε στις επί μέρους διατάξεις και διευθετήσεις της ΝΔ.Προβάλλουμε την ανάγκη αλλαγής των δεσμεύσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος .Και να αναδείξουμε τις εξής 5 στοχευμένες παρεμβάσεις:Για τις επιχειρήσεις: Ισχυρά φορολογικά κίνητρα για αυτές που επενδύουν.Δραστική μείωση του χρόνου των αποσβέσεων, ιδιαίτερα για επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και περιβαντολλογικής προστασίας.Για νέες θέσεις εργασίας: Για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει μια επιχείρηση για νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, φοροαπαλλάσσεται για 150.Για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δόσεις με αρχή την 1/1/2020.
Μείωση και των δυο συντελεστών του ΦΠΑ κατά δυο μονάδες ώστε να ενισχυθεί και η δικαιοσύνη του φορολογικού συστήματος.Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα: Θέσπιση κινήτρων για την εφαρμογή συστημάτων συμμετοχής τους στα κέρδη των επιχειρήσεων (πχ μέσω μετόχων).Για τους αγρότες: αφορολόγητο και ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων για όλο το ποσό. Προτάσεις που δίνουν στίγμα στο φορολογικό μας σύστημα, το συνδέουν άμεσα με τις επενδύσεις, την απασχόληση, την ανακούφιση των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, την στήριξη των προσπαθειών της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης.Οι προτάσεις αυτές θα έρθουν και με την μορφή νομοθετικών διατάξεων στην Βουλή.Ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, φυσικά το καταψηφίζουμε επί της αρχής όπως και τον προϋπολογισμό.»

mail