Διεθνές σκακιστικό τουρνουά «Μίκης Θεοδωράκης»

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 15 δευτ.] 

Το 2o Διεθνές σκακιστικό τουρνουά «Μίκης Θεοδωράκης» διοργανώνει από 17 έως 23 Απριλίου 2023, η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Παλιό Τελωνείο, στην Πλατεία Κατεχάκη 8 στα Χανιά.
          Το φετινό τουρνουά ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τους παίκτες που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Οι 150 αθλητές από 20 χώρες που θα αγωνιστούν είναι ένας διπλάσιος αριθμός σε σχέση με την περσινή χρονιά αλλά εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ποιότητα των παικτών με 22 παίκτες τιτλούχους από τους οποίους οι 7 κατέχουν τον ανώτερο τίτλο στο σκάκι, τον τίτλο του Grand maitr. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει κίνητρα σε όλους τους παίκτες διεκδικώντας νόρμες GM και ΙΜ στους αγώνες. Ανάμεσα στους τιτλούχους σκακιστές ξεχωρίζουν ο GM Sergei Tiviakov ο οποίος έχει μία τεράστια διαδρομή στο χώρο του σκακιού κατακτώντας και τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης Ανδρών.
          Αντίστοιχη διαδρομή έχει όμως και η GM Elina Danielian από την Αρμενία, ένα από τα κορυφαία ονόματα στο γυναικείο σκάκι. Οι επιτυχίες της τεράστιες κατακτώντας τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα σε νεανικές κατηγορίες, εκπροσωπώντας τη χώρα της δώδεκα φορές σε Ολυμπιάδες σκακιού και έχοντας κατακτήσει τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2021 και τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης σε γρήγορο σκάκι.
          Η διεξαγωγή και δεύτερου ομίλου όπου συμμετέχουν πολύ μικρότερες ηλικίες παικτών είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό για το σκάκι στο νομό μας. Παράλληλα όμως με τα σκακιστικά οφέλη το τουρνουά με τις 2.000 και πλέον διανυκτερεύσεις των ξένων παικτών ενισχύει τουριστικά την πόλη μας σε μία χαμηλή περίοδο.  
          Η φετινή διοργάνωση είναι αδελφοποιημένη με το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά που γίνεται στην Πάφο έχοντας κοινά χρηματικά έπαθλα σε παίκτες που θα αγωνιστούν και στις δύο διοργανώσεις. Ήδη γι αυτό το λόγο υπήρχε και επικοινωνία των Δημάρχων Χανίων και Πάφου έτσι ώστε να υπάρχει ακόμη πιο στενή συνεργασία.  
          Συνδιοργανωτές των αγώνων είναι η Αντιπεριφέρεια Χανίων, τμήματα Αθλητισμού-Τουρισμού του Δήμου Χανίων. 
          Χορηγοί των αγώνων είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η ΣΑΜΑΡΙΑ, το Neapolis University Pafos, η εταιρία ΣΧΕΤΑΚΗΣ ΑΕ, η Engino και το Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων.

mail