[χρόνος ανάγνωσης 42 δευτερόλεπτα]
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές εκλογές, λαμβάνοντας το 49,41% των ψήφων. Παρότι δεν ξεπέρασε το 50%, δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος, καθώς ο αντίπαλός του, Παύλος Πολάκης, αποδέχθηκε το αποτέλεσμα και δήλωσε τη στήριξή του στην ενότητα του κόμματος.
Στη δεύτερη θέση, ο Παύλος Πολάκης κατέγραψε ποσοστό 43,51%, το οποίο αναγνωρίζεται ως μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη. Με το τέλος μιας περιόδου έντονης εσωστρέφειας 16 μηνών, που περιελάμβανε την παρένθεση Κασσελάκη και δύο διασπάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αφήσει πίσω του τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
Ο Νίκος Φαραντούρης συγκέντρωσε ποσοστό 5,09% και ο Απόστολος Γκλέτσος 1,99%, με την συμμετοχή στις εκλογές να ξεπερνά τις 70.000, γεγονός που αναδεικνύει το ενδιαφέρον της κομματικής βάσης για την επόμενη μέρα. Σημειώνεται ότι περί τις 11.000 που ψήφισαν αφορούν νέες εγγραφές.
Με τη νέα ηγεσία, ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να ανασυνταχθεί και να επικεντρωθεί στον αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση, θέτοντας στόχο την ανασυγκρότηση της Αριστεράς στην πολιτική σκηνή.
Ο Παύλος Πολάκης, προσέρχομενος στα γραφεία της Κουμουνδούρου, έκανε σαφές πως προτεραιότητα είναι η ενότητα: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Σωκράτη Φάμελλο που πήρε 49,5%, να πω ότι δε χρειάζεται δεύτερος γύρος, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι.»
