Ανασφάλεια στο λαό

Η αναθεώρηση του Συντάγματος «είναι μια επιλογή που υπαγορεύεται από μια σειρά σύγχρονες ανάγκες του συστήματος για την εύρυθμη, όπως λέτε, λειτουργία του», τόνισε στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, ξεκαθαρίζοντας πως «για το λαό αυτή η ευρυθμία σημαίνει γενικευμένη αρρυθμία, ανασφάλεια και επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματά του». Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ δεν παραβλέπει ότι υπάρχουν και άλλου είδους σκοπιμότητες προεκλογικές ή επικοινωνιακές, για να τονωθεί ο κάλπικος δικομματικός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όμως, όλες οι συνταγματικές αναθεωρήσεις δεν έγιναν για μικροκομματικούς λόγους, αλλά για τη σταθερότητα της αστικής εξουσίας.
Όπως είπε, πρώτος στόχος της κυβερνητικής πρότασης -με την οποία συμπίπτουν οι θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων- είναι η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα, δηλαδή να μη διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής από μια σειρά παράγοντες που μπορεί να είναι ο λαϊκός παράγοντας και το κίνημά του. Αυτός ο στόχος εξυπηρετείται με την πρόταση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόταση για την ψήφο δυσπιστίας.
Δεύτερος στόχος είναι να αναστηλωθεί το κύρος του αστικού πολιτικού συστήματος που τρώθηκε στα χρόνια της κρίσης και των μέτρων, αλλά και της ασυνέπειας λόγων και έργων του ΣΥΡΙΖΑ. «Όσο μακιγιάζ και αν κάνετε, αυτό το σύστημα είναι τόσο σάπιο που ούτε μπορεί να διορθωθεί ούτε μπορεί να εξυγιανθεί», διευκρίνισε σε αυτό το σημείο.
Τρίτος στόχος πάνω στον οποίο επιδιώκεται να στηθεί και ο δικομματικός καβγάς είναι αυτός που πλασάρεται με τα ψευδεπίγραφα συνθήματα της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, της δήθεν «αντινεοφιλελεύθερης» ατζέντας μέσα από προτάσεις για δημοψηφίσματα, δημόσιο έλεγχο, Συλλογικές Συμβάσεις, κ.λπ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως αποτελεί θράσος να μιλάει η κυβέρνηση για αυτά τα ζητήματα, τη στιγμή που έκανε το δημοψήφισμα του 2015 και που υλοποίησε ένα σωρό μέτρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ή με επείγοντα νομοσχέδια.
Συμπλήρωσε πως σε αυτό το κομμάτι των προτάσεων αντανακλάται η ίδια η υποκρισία της αστικής δημοκρατίας και του συντάγματός της, γιατί και σήμερα υπάρχουν διατάξεις στο Σύνταγμα για το δικαίωμα στην εργασία, στην απεργία, κ.λπ., αλλά καταντούν ένα άδειο πουκάμισο αφού υπάρχουν ένα σωρό παραθυράκια που τα καταστρατηγούν στην πράξη για να προστατεύσουν τον υπέρτατο νόμο που είναι το καπιταλιστικό κέρδος, η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, οι εκμεταλλευτικές σχέσεις, σε τελική ανάλυση η δικτατορία του κεφαλαίου. Ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπου η κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά των δικαστικών αποφάσεων, για να προστατεύσει τις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ένα επιπλέον ζήτημα που έθιξε είναι ότι η κυβέρνηση ξεπερνάει με ημίμετρα υπερώριμους εκσυγχρονισμούς όπως ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας, και μάλιστα αυτός ο εναγκαλισμός γίνεται και επιχειρηματικός. Επίσης, σημείωσε πως η διγλωσσία της κυβέρνησης φαίνεται από το γεγονός πως από τη μία μιλάει για υπερεθνικά κέντρα που παίρνουν τις αποφάσεις ερήμην των λαών και από την άλλη, όχι μόνο δεν αγγίζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την ισχύ αυτών των κέντρων αλλά έχει γίνει ο καλύτερός τους σύμμαχος.
«Το ΚΚΕ παλεύει στις σημερινές συνθήκες για να διευρυνθούν τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα», ανέφερε ο Γ. Γκιόκας, επισημαίνοντας πως ενδεικτικές είναι οι προτάσεις που κατέθεσε για να προστατευθεί το δικαίωμα στην απεργία, να καταργηθούν οι τρομονόμοι και άλλες τέτοιες διατάξεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από τη «δημοκρατικά ευαίσθητη» κυβέρνηση. Όπως είπε, το ΚΚΕ αυτούς τους στόχους υπηρετεί με την καθημερινή του πάλη, γιατί ο αγώνας του λαού και όχι οι δήθεν αλλαγές από τα πάνω είναι ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα.
«Από αυτήν τη σκοπιά συμμετέχουμε στη συζήτηση και προβάλλουμε αλλαγές στο άρθρο 48 και τον αντιδραστικό νόμο περί κατάστασης πολιορκίας, στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το σύνταγμα υπό το πρίσμα του ευρωενωσιακού δικαίου, στο άρθρο 27που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, στο άρθρο 107 που αφορά την προστασία του ξένου και του εφοπλιστικού κεφαλαίου», ανέφερε.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»