«Έφυγε» ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης και διανοούμενος Μπερνάρντο Μπερτολούτσι πέθανε στη Ρώμη, σε ηλικία 77 ετών, την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, έπειτα από μακρά ασθένεια. Γεννήθηκε στην Πάρμα της τότε φασιστικής Ιταλίας στις 16 Μαρτίου του 1940.
Παραγωγός, σκηνοθέτης, βραβευμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ, υπήρξε ένας άνθρωπος που επηρέασε, με την παρουσία και τη δημιουργικότητα του την ιταλική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε ηλικία 20 μόλις ετών απέσπασε το έγκυρο λογοτεχνικό βραβείο Βιαρέτζιο, ενώ στον κινηματογράφο εργάστηκε αρχικά ως βοηθός του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και δημιουργός ντοκιμαντέρ. Το «φαινόμενο Μπερτολούτσι» εξερράγη το 1972 με το έργο «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», το όλο σκάνδαλο που δημιουργήθηκε και φυσικά τη σχετική λογοκρισία.
Παράλληλα, το 1987 ο Μπερτολούτσι κατάφερε να αποσπάσει οκτώ Όσκαρ με τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα», ένα έργο που του άνοιξε τις πύλες της Κίνας και τον επιβάλλει στο διεθνές στερέωμα. Από τις πιο διασημότερες ταινίες του ήταν το «Τσάι στη Σαχάρα» και «Io ballo da sola», ένας ύμνος στην αξία της ζωής.
Το 2003 με το φιλμ «Οι Ονειροπόλοι» ο Μπερτολούτσι «επέστρεψε» στο 1968, αλλά σε μια εντελώς ιδιωτική διάσταση με τρεις νέους, οι οποίοι, ενώ το Παρίσι φλέγεται, ανακαλύπτουν την σεξουαλική τους ταυτότητα. Το 2012, ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης γυρίζει το τελευταίο του έργο στην Ρώμη, «Εγώ και εσύ», έναν έντονο διάλογο μεταξύ δυο αδελφών.
Επίσης, είχε βραβευτεί με τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, το 2011.
Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι έζησε, κατά κύριο λόγο, στην Αιώνια Πόλη. Ήταν από τους πιο ένθερμους και ειλικρινείς υποστηρικτές των Ελλήνων που βρήκαν καταφύγιο στην Ιταλία αντιστεκόμενοι στη στρατιωτική δικτατορία. Υπήρξε άθεος και Μαρξιστής, ενώ για μια περίοδο εντάχτηκε και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»