Κυρώσεις ΕΕ κατά Ρωσίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 δήλωσε:
«Επιτρέψτε μου να προσθέσω λίγα λόγια σε αυτό που είπε ο Πρόεδρος Juncker.
Επειδή πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή για τη διεθνή συνεργασία, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένων των διμερών και ανεπίσημων ανταλλαγών τους, για να συζητήσουν σοβαρά πραγματικά ζητήματα όπως οι εμπορικοί πόλεμοι, η τραγική κατάσταση στη Συρία και την Υεμένη, επιθετικότητα στην Ουκρανία. Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο οι ηγέτες της G20 δεν πρέπει να έχουν μια ουσιαστική συζήτηση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Ειδικά επειδή όλα τα όργανα βρίσκονται στα χέρια τους. Η μόνη προϋπόθεση είναι καλή θέληση.
Δεν μπορούμε επίσης να υποτιμήσουμε άλλα θέματα που παραμένουν δύσκολα για ορισμένους ηγέτες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του τύπου και η βασική ασφάλεια των δημοσιογράφων. Είναι υποχρέωσή μας, ως ΕΕ, να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία και να πιέσουμε τους εταίρους μας για να σεβαστούμε αυτές τις βασικές αρχές.
Πολλοί ηγέτες θα έχουν σίγουρα ερωτήσεις σχετικά με την Brexit. Επομένως, επιτρέψτε μου να το πω αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις συμφώνησε σε ένα διαδοχικό διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η συμφωνία αυτή είναι η καλύτερη δυνατή, στην πραγματικότητα, η μόνη δυνατή. Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί στα κοινοβούλια, μένουμε με, όπως τόνισε ήδη πριν από λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Μάιος μια εναλλακτική λύση: «καμία συμφωνία ή καμία Brexit καθόλου». Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.»
Σε ερώτηση για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη χρήση βίας από τη Ρωσία στη θάλασσα του Azov απάντησε «Η κλιμάκωση της Αζοφικής Θάλασσας αποτελεί αιτία σοβαρής ανησυχίας για εμάς και βεβαίως η χρήση βίας από τη Ρωσία κατά των ουκρανικών πλοίων είναι εντελώς απαράδεκτη. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι βέβαιος ότι η ΕΕ θα κυρώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας τον Δεκέμβριο.»

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»