Επίθεση κατά ελευθεροτυπίας στην Ισπανία

Στην κατάσχεση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών  δημοσιογράφων που ερευνούσαν μια υπόθεση διαφθοράς προχώρησε η Ισπανική κυβέρνηση. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε των αντίδραση των δημοσιογράφων της Ισπανίας οι οποίοι πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια στην Μαδρίτη, με κεντρικό σύνθημα «χωρίς δημοσιογραφία δεν υπάρχει δημοκρατία», υπερασπιζόμενοι το δημοσιογραφικό απόρρητο.
Συγκεκριμένα ένας δικαστής διέταξε την κατάσχεση των κινητών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαφόρων εγγράφων που είχαν στην κατοχή τους δύο δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ και εργάζονται για το πρακτορείο Europa Press και την εφημερίδα Diario de Mallorca. Ο δικαστής διεξάγει έρευνα για τη διαρροή στον Τύπο μιας έκθεσης της αστυνομίας, στο πλαίσιο ενός σκανδάλου διαφθοράς στις Βαλεαρίδες. Στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται ένας διαχειριστής νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που φέρεται ότι έχαιρε της προστασίας ντόπιων αστυνομικών και πολιτικών. Ο δικαστής με την εντολή του ζήτησε να εξεταστεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία και τα μηνύματα που αντάλλασσαν στο WhatsApp και σε άλλα δίκτυα οι δύο δημοσιογράφοι.
Δημοσιογραφικές ενώσεις, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα κατήγγειλαν την παραβίαση του δημοσιογραφικού απορρήτου, η οποία προστατεύεται από τον νόμο. «Δεν πρόκειται μόνο για επίθεση στην ελευθεροτυπία και τους δημοσιογράφους αλλά και στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Ποιος θα μιλούσε τώρα σ’ αυτούς τους δημοσιογράφους;» διερωτήθηκε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας των δημοσιογραφικών ενώσεων, Αγκουστίν Γιανέλ.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»