Νεομνημονιακή εποχή

«Είναι σαφές ότι με τον Προϋπολογισμό του έτους 2019 η Ελλάδα εισάγεται σε μια νεομνημονιακή εποχή. Στο κείμενό του συμπυκνώνονται οι εγκληματικές πρακτικές της τελευταίας τετραετίας που προστέθηκαν στα μέτρα των δυο πρώτων μνημονίων κάνοντας τα μέτρα χιλιόμετρα,  ενώ αποτυπώνονται οι δυσβάσταχτες δεσμεύσεις που η σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα (ΔΑΚΕ Ι.Τ.)
Ακόμη επισημαίνεται «Ένας Προϋπολογισμός που αναδιανέμει τη μιζέρια στους πολλούς συντηρώντας την ευμάρεια των λίγων και εκλεκτών. Η μεσαία τάξη βιώνει έναν οδυνηρό αφανισμό. Το βιοτικό επίπεδο υποβαθμίζεται περαιτέρω, η ζωή μας χειροτερεύει την ώρα που οι ιδεοληψίες και οι ενδοτισμοί βρίσκονται σε αφθονία.
Σε μια περίοδο που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη πραγματοποιεί, έστω και δειλά, βήματα εξισορρόπησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την κοινωνική διάσταση, τα ειδεχθή πρωτογενή πλεονάσματα εγκλωβίζουν τη χώρα μας σε βαθειά και παρατεταμένη λιτότητα (3,5% έως το 2022, 2,2% έως το 2060) ισοπεδώνοντας κάθε προοπτική δίκαιης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Οι φοροεπιδρομές διαγράφουν πορεία-ρεκόρ, η κοινωνική πολιτική εξαντλείται και ασκείται με όρους «φιλανθρωπίας», το κράτος πρόνοιας καταρρέει, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης «παθητικοποιούνται» και «ρουσφετοποιούνται», παιδεία και υγεία παραδίνονται στις συνεχώς εντεινόμενες ανεπάρκειες τους.
Κι όλα αυτά με το Υπερταμείο να διαμορφώνει ένα αιωνόβιο ενεχυροδανειστήριο πάνω από την Ελληνική επικράτεια, πάνω από το σύνολο της εθνικής-δημόσιας περιουσίας.
Ο Προϋπολογισμός αυτός αναπαραγάγει αδιέξοδα και ανακυκλώνει τις χαμένες ευκαιρίες, η θηλιά σφίγγει ακόμη περισσότερο για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια ανοχής και αντοχής του.
Η ελπίδα και το όραμα απουσιάζουν από κάθε του σελίδα. Η κοινωνική και εργασιακή δικαιοσύνη καταλύονται όταν το μη εξυπηρετήσιμο ιδιωτικό χρέος διογκώνεται.
Χωρίς αμφιβολία το «νέο» που ευαγγελίζεται ο Σύριζα είναι το νέο Μνημόνιο, στο οποίο έχει ενσωματώσει πλήρως… το «παλιό», όσο κι αν προσπαθεί να το ξορκίσει.
Το έτος 2019 έχει ένα κυνικό και αναποτελεσματικό Προϋπολογισμό που αποδυναμώνει το κοινωνικό συμφέρον αλλά και μια ειδεχθή συμφωνία, την περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπονομεύει τα εθνικό συμφέρον…
Και τα δύο πρέπει στην πράξη να καταπέσουν…»

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»