«Έφυγε» ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης

Πέθανε την παραμονή των Χριστουγέννων του 2018 σε ηλικία 87 ετών, ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης. Γεννήθηκε το 1931 στην Καβάλα και ξεκίνησε την καλλιτεχνική καριέρα του περιοδεύοντας με θιάσους το 1948. Ο πατέρας του ήταν καπνεργάτης και η μητέρα του ήταν κόρη καπνεμπόρου. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης και έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση το 1952 στο έργο «Ρομάντζο» του Ε. Σέλντον με τον θίασο Μαίρης Αρώνη – Βάσως Μανωλίδου. Ακολούθησαν περισσότερες από 350 συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις -στο Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης ανάμεσα σε άλλα- συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους θεατράνθρωπους -συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, παραγωγούς. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1958 στην ταινία του Λαμπρινού «Διακοπές στην Αίγινα». Έλαβε μέρος σε 43 ταινίες, όπως «Κρίμα το μπόι σου», το 1970, «Τι 30, τι 40, τι 50», το 1972, και «Αγάπη μου παλιόγρια» το 1972. Δίδαξε στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, Γ. Θεοδοσιάδη και «Βεάκη», ενώ συμμετείχε στους συνδικαλιστικούς αγώνες του ΣΕΗ όπου υπήρξε και γενικός γραμματέας του (1975).
Είχε τιμηθεί με το Βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης» για τη συνολική του προσφορά στο θέατρο, είχε αποσπάσει το Βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου στην ταινία «Χάππυ Νταίη» του Παντελή. Βούλγαρη (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – 1976), και το Βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου στην τηλεοπτική σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1998).
Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, ενώ συμμετείχε και σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»