«Εμείς κ. Τσίπρα δεν είμαστε απάτριδες, δεν θα ψηφίσουμε την συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για την συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019.
Ειδικότερα στην ομιλία ανέφερε «Από τη δήθεν αριστερή πολιτική του «έξω οι Αμερικάνοι» και του«Goback κ.Μέρκελ, στις πρακτικές της πιο βαθιάς δεξιάς.
Επιστροφή στην πολιτική του «Yes man».
Η Κυβέρνηση σας λειτούργησε αποκλειστικά ως υπηρέτης των ξένων συμφερόντων που ζητούν επιτακτικά λύση τώρα έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Δεν ενδιαφέρονται για το ποια θα είναι η λύση στο πρόβλημα μεταξύ των δύο κρατών.
Βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο που ανέλαβε δράση παραμερίζοντας το Εθνικό συμφέρον.
Απέναντι σας όμως έχετε τον Ελληνικό λαό που λέει ένα ηχηρό ως εδώ.
Φτάνει πια! Goback κ.Τσίπρα.
Έχει όρια ο κατήφορος; Όχι.
Περισσεύει σε αυτή την αίθουσα η κοροϊδία και η υποκρισία.
Πολλοί, από πολλές παρατάξεις αγωνιούν να ψηφιστεί η συμφωνία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους που δεν σχετίζονται, πάντως με το συμφέρον του τόπου.
Ο βολικός κ. Τσίπρας θέλει να τελειώσει τη δουλειά.
Η ΝΔ αγωνιά μην τυχόν και βρει το θέμα ανοιχτό μετά τις εκλογές.
Οι πρόθυμοι ανησυχούν μην πάει χαμένος ο κόπος τους.
Η Κυβέρνηση δεν έχει τη συναίνεση του Ελληνικού λαού.
Δεν έχει τη δική της πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τη συμφωνία.
Συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών alacarte.
Άλλοι υποτίθεται ότι στηρίζουν την Κυβέρνηση αλλά όχι τη συμφωνία και άλλοι ότι στηρίζουν τη συμφωνία αλλά όχι την Κυβέρνηση.
Κανείς όμως δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα φύλλο συκής.
Όλοι αυτοί τελικά στηρίζουν και τις Πρέσπες και τον κ. Τσίπρα. Είναι ξεκάθαρο και το ξέρει και ο Ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί.
Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Η Κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα σε μια κακή συμφωνία, η οποία δεν εξυπηρετεί τα Εθνικά συμφέροντα.
Αντί να κλείνει παλιές πληγές ανοίγει καινούργιες.
Κρατά ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού.
Το Κίνημα Αλλαγής λέει καθαρά όχι.
Ήρθαμε να συζητήσουμε για τη συμφωνία και δεν έχουμε καν στα χέρια μας το επίσημο κείμενο του νέου Συντάγματος της γειτονικής χώρας- με τις τροπολογίες που προβλέπει η συμφωνία.
Δεν έχει κατατεθεί.
Και όχι μόνο αυτό. Αλλά οι Σκοπιανοί εκβιάζουν ανοιχτά δηλώνοντας πως δεν θέτουν σε ισχύ τις συνταγματικές τροποποιήσεις παρά μόνο αν και όταν επικυρωθεί το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα.
Και η Ελληνική Κυβέρνηση το αποδέχθηκε και αυτό. Δηλαδή η Ελληνική Βουλή ψηφίζει στα τυφλά, με όλα τα σενάρια ανοιχτά.
Με τη ρηματική διακοίνωση τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα γιατί αναφέρεται ρητά σε Μακεδονικό λαό.
Η Κυβέρνηση δίνει στα Σκόπια ένταξη στο ΝΑΤΟ, έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μαζί Μακεδονική γλώσσα, Μακεδονική ταυτότητα, Μακεδονικό λαό, δηλαδή Μακεδονικό Έθνος.
Τα δώσατε όλα κ. Τσίπρα.
1) ΟΝΟΜΑ Δεν πρόκειται για έναν συμβιβασμό όπου αναγνωρίζεται η γειτονική χώρα και ο λαός της με βάση τη γεωγραφική της θέση. Αυτή ήταν η εθνική γραμμή που ακολουθούσαν τα περισσότερα πολιτικά κόμματα τα τελευταία χρόνια, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Σήμερα, με τη συμφωνία της Κυβέρνησης, έχουμε «Μακεδονικό λαό που κατοικεί στη Βόρεια Μακεδονία και μιλά τη Μακεδονική γλώσσα». Όχι όπως θα έπρεπε, Βορειομακεδόνες και η γλώσσα τους Βορειομακεδονική.
Έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες για τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων αλυτρωτικών διεκδικήσεων. Πολύ δε περισσότερο, αυτό που απαλείφεται με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι η Μακεδονία μας, η οποία αναφέρεται απλά ως η βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους, δηλαδή της Ελλάδας (άρθρο 7 παρ. 2)
Στην πράξη εκχωρείτε το μονοπώλιο του όρου Μακεδονία στην γειτονική χώρα. Και όλες οι πρόσφατες δηλώσεις του ΖόρανΖάεφ επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό.
Κύριε Τσίπρα παραδώσατε την πιο βασική θέση της Χώρας.
Αν το είχαν πράξει οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί θα είχαν κλείσει το θέμα εδώ και δεκαετίες. Δεν ήθελαν να παραδώσουν το όνομα.
2) ΓΛΩΣΣΑ Αναγνωρίζετε με υπογραφή της χώρας μας Μακεδονική γλώσσα.
Προσπαθείτε να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι η γλώσσα είχε αναγνωριστεί από το 1977. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα και το επιβεβαιώνει και ο άνθρωπος που εκπροσώπησε τη χώρα και συμμετείχε στη διαδικασία ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης. Και το βάλατε και στη σύμβαση για να καλύψετε τις ευθύνες σας. (άρθρο 1, παρ. 3).
Και μέσα από αυτή τη λογική διατηρείτε και ενισχύετε το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού.
Προφανώς κανένας πολίτης της γειτονικής χώρας, δεν θα δηλώσει: Είμαι Μακεδόνας, ζώ στη Βόρεια Μακεδονία και μιλώ τη Μακεδονική που ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών.
Όλοι θα δηλώσουν απλά Μακεδόνες.
Αυτό δε που παρουσιάζετε σήμερα ως μη πρόβλημα σχετικά με τη γλώσσα το διαψεύδετε μόνοι σας. Επί κυβερνήσεως σας, το Υπουργείο Εξωτερικών, πριν ξεκινήσετε τη διαπραγμάτευση, με οδηγία του στο ΓΕΕΘΑ ζητούσε να μην επικυρωθεί σε επίπεδο ΝΑΤΟ η καταγραφή της γλώσσας αν δεν απαλειφθεί ο όρος MACEDONIA (έγγραφο 1 και 2).
Και που οδηγήσατε με τους χειρισμούς σας στη διαπραγμάτευση;
Στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, και η γλώσσα και το αλφάβητο Μακεδονικά.
Πανηγυρίζετε μάλιστα για την παραπομπή που αναφέρει ότι η Μακεδονική γλώσσα που εσείς αναγνωρίσατε δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Ελληνική.
Τη στιγμή που όπως προκύπτει από το έγγραφο η χώρα είχε ήδη από το 2013 πετύχει να αναφέρετε στην επίσημη πλατφόρμα του ΝΑΤΟ ότι η γλώσσα της FYROM καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
3) ΕΘΝΟΤΗΤΑ Αναγνωρίζετε με την υπογραφή της χώρας μας Μακεδονική εθνότητα.
Μάταια επιχειρεί να οχυρωθεί η Κυβέρνηση πίσω από την «ρηματική διακοίνωση» των Σκοπίων. Γιατί στο ίδιο αυτό κείμενο αναφέρεται δύο φορές η έκφραση «Μακεδονικός λαός».
Και σε τελική ανάλυση εάν η πρόθεση ήταν να αναφερθεί η συμφωνία μόνο στην «ιθαγένεια», γιατί χρησιμοποιείται ο όρος nationality που έχει διπλή σημασία και όχι ο όρος citizenship, (στην αγγλική κατατεθειμένη σύνταξη της συμφωνίας) ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε σκοπιμότητες ή παρερμηνείες;
Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση στις συνθήκες της, χρησιμοποιεί για τον όρο ιθαγένεια τη λέξη citizenship.
Αυτό δεν είναι απλά λάθος, πρόκειται για μια απαράδεκτη επιλογή υποχώρησης και παραχώρησης, που θα την βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.
4) άρθρο 36 Η Κυβέρνησή σας δεν αντέδρασε στην επιλογή της Κυβέρνησης των Σκοπίων να μην τροποποιήσει το άρθρο 36 του Συντάγματος που αναφέρεται ρητά σε Μακεδονικό κράτος και Μακεδονικό λαό.
5) ΝΑΤΟ Γιατί δεχτήκατε να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από την ολοκλήρωση της επικύρωσης της συμφωνίας; Κάτι που δημιουργεί τετελεσμένα που τα εκμεταλλεύονται τώρα τα ΣΚΟΠΙΑ.
Που αντί να θέσουν σε ισχύ τις συνταγματικές τους τροποποιήσεις, μας ζητούν και από πάνω να επικυρώσουμε πρώτα το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Εμμέσως δηλαδή εκβιαζόμαστε.
6) ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Υπάρχει μεγάλη ασάφεια για τις εμπορικές χρήσεις του ονόματος της λέξης Μακεδονία/Μακεδονικός, για τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και τις «προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις» που ρυθμίζονται από το δίκαιο της Ε.Ε.
Για ποιο λόγο δεν υπάρχει ρύθμιση που ορίζει ότι τα προϊόντα της γειτονικής χώρας θα φέρουν ένδειξη σύμφωνα με την συμφωνία «Βόρεια Μακεδονία»;
Έχετε κατανοήσει ότι όχι μόνο δεν προστατεύονται τα προϊόντα μας, αλλά και στο μέλλον η Κυβέρνηση των Σκοπίων θα μπορεί να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο Μακεδονία/Μακεδονικός για νέες «ενδείξεις» ή για προϊόντα που δεν έχουν πιστοποιηθεί;
7) ΕΦΑΡΜΟΓΗ Το erga omnes που υποτίθεται ότι εξασφαλίσατε είναι λειψό και υπό αίρεση. Για την αλλαγή της ονομασίας στα έγγραφα εσωτερικής χρήσης, προβλέπεται ότι θα γίνεται με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, κάτι που σημαίνει ότι αυτό θα διαρκέσει πολλά χρόνια, απροσδιόριστα, καθώς επίσης ότι οποιαδήποτε εμπλοκή θα παγώνει και την προσαρμογή στη νέα ονομασία.
Τέλος σας ρωτώ:
Πως σκοπεύετε να διασφαλίσετε ότι οι όποιες ρυθμίσεις της Συμφωνίας θα εφαρμοσθούν καλόπιστα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της επικύρωσης;
Γιατί η Συμφωνία αυτή δεν προβλέπει κανέναν συγκεκριμένο μηχανισμό άμεσης ενεργοποίησης.
Συμπερασματικά: Τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα αναμφίβολα συνδέονται με την αρμονική συνύπαρξη με την γειτονική μας χώρα.
Με την προϋπόθεση όμως ακύρωσης κάθε αλυτρωτικής επιδίωξης.
Αυτό δεν έγινε. Απόλυτα συνειδητά από τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του.
Αντίθετα με αυτή την συμφωνία διατηρείται το πνεύμα και ο πυρήνας του δήθεν «Μακεδονισμού».
Αλλά τι άλλο να πω όταν εσείς φτάσατε μέχρι το σημείο να δεχθείτε ως ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» δηλαδή την επιτομή του αλυτρωτισμού και σας σταματήσαμε εμείς με την άμεση αντίδρασή μας. Πολλοί από αυτούς που εμφανίζονται ως προοδευτικοί, ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν μαζί σας αγνοώντας και την ιστορία και τις ολέθριες συνέπειες της. Γιατί άραγε εμφανίστηκαν τόσο πρόθυμοι γι’ αυτό;
Κύριε Τσίπρα, οι διεθνείς συνθήκες κρίνονται από την Ιστορία. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πριν από εκατό χρόνια, παρά την Μικρασιατική Καταστροφή, που μόλις είχε προηγηθεί, κατοχύρωσε τα εθνικά συμφέροντα με την Συνθήκη της Λοζάνης. Απόδειξη του τί σημαίνει θωράκιση του εθνικού συμφέροντος, είναι ότι σήμερα ύστερα από 100 χρόνια, η Τουρκία ζητά επίμονα την αναθεώρηση αυτής της Συνθήκης.
Στην περίπτωση σας, έχουμε μια συμφωνία που δεν στηρίζεται από τον Ελληνικό λαό και άρα δεν έχει την αναγκαία νομιμοποίηση.
Για να παραφράσω τον Ντε Γκολ η συμφωνία σας είναι σαν το τριαντάφυλλο διαρκεί ώσπου να μαραθεί. Και ήδη μαραίνεται. Το επικοινωνιακό αφήγημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαλύεται σε λιγότερο από εκατό ημέρες.
Με την Συνθήκη των Πρεσπών δημιουργήσατε νέα προβλήματα χωρίς να λύσετε κανένα από τα παλαιά. Και φαίνεται αυτό, όχι μόνο από τις αντιδράσεις της εθνικιστικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων, αλλά και από τις διαδοχικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ.
Εμείς δεν θα συναινέσουμε, δεν θα συνυπογράψουμε. Δεν θα κληροδοτήσουμε νέα εθνικά προβλήματα στις ερχόμενες γενιές.
Αυτό συμβολίζει το όχι μας, αυτή είναι και η θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.
Η Δημοκρατική Παράταξη, μακριά από εθνικισμούς και πατριδοκαπηλίες , μακριά από μεγαλοϊδεατισμούς, ένωνε πάντα τον λαό και την χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν μεγάλα εθνικά θέματα.
Οι εθνικές περιπέτειες της Ελλάδας, η γεμάτη αγώνες Ιστορία για την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της, οι απειλές και οι κίνδυνοι που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σφυρηλάτησαν ένα γνήσιο πατριωτισμό, που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί ή να παρακάμπτει με ιδεοληψίες.
Ήταν οι προοδευτικές δυνάμεις που όταν διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία , έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου στην τότε δεξιά Κυβέρνηση, να δώσει μια αποφασιστική μάχη στη Διεθνή Σκηνή ώστε να κλείσει τότε το θέμα των Σκοπίων με οριστικό και αμετάκλητο σφράγισμα κάθε χαραμάδας που θα δημιουργούσε αλυτρωτικές τάσεις, δήθεν μειονοτικά και γλωσσικά ζητήματα.
Η μάχη εκείνη χάθηκε και από τις διαμάχες ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της τότε Κυβέρνησης της Ν.Δ.
Η γραμμή της σκληρής στάσης ακόμα και του βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα οριστικοποιούσε την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεν υπήρξε γιατί δεν τα βρήκαν μεταξύ τους τότε οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός της Συντηρητικής Παράταξης και το πρόβλημα μεταφέρθηκε και διαιωνίστηκε.
Δεν ξεχνάμε το πως δημιουργήθηκε το ζήτημα με την FYROM και τις μεγάλες ευθύνες της δεξιάς, της Νέας Δημοκρατίας γι’ αυτή που ακόμα και σήμερα δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής.
Διαμορφώσατε ως Νέα Δημοκρατία μια ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση, που κληθήκαμε εμείς-η δική μας παράταξη- να διαχειριστούμε.
Αφήστε λοιπόν κύριοι της ΝΔ τις εθνικές κορώνες, αλλάξατε στάση 50 φορές και δώσατε άλλοθι στον κ. Τσίπρα για να αποφύγει τη συνεννόηση.
Έγινε μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια από το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση που ανάγκασε τα Σκόπια να αναδιπλωθούν, να αλλάξουν σύμβολα, σημαία και κάποιες διατυπώσεις στο Σύνταγμα ώστε να υπάρξει η ενδιάμεση συμφωνία. Υποχρεώθηκαν τα Σκόπια να αναδιπλωθούν από πολλές ακραίες θέσεις.
Το 1995,η Ενδιάμεση Συμφωνία, έδωσε τέλος στην όξυνση, επέτρεψε τον διάλογο, άνοιξε τον δρόμο για την οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Άνοιξε τον δρόμο για την εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης. Όλα τα όπλα που εξασφάλισε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τη χώρα στο ζήτημα αυτό τα παραδώσατε εσείς κ. Τσίπρα.
Ήταν το ΠΑΣΟΚ που την περίοδο 2000-2002 αναζήτησε την λύση σύνθετης ονομασίας, φθάνοντας πολύ κοντά σε συμφωνία, χωρίς όμως-και το τονίζω αυτό-να εγκαταλείπουμε βασικές προϋποθέσεις ή πάγιες εθνικές θέσεις. Και ήταν η υπαναχώρηση της άλλης πλευράς που δεν επέτρεψε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής.
Ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Σημίτης-με Υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου- που ως Κυβέρνηση και Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2003, άνοιξαν την διαδικασία προσχώρησης των Δυτικών Βαλκανίων (και της FYROM) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης.
Επιδιώξαμε πάντα, σε όλη την ιστορική μας διαδρομή, σταθερά την λύση. Γιατί αυτό επιβάλλουν οι πάγιες αξίες μας για ειρήνη, συνεργασία, φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής μας και ιδιαίτερα τους γείτονές μας.
Κυρίες και Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ,
Η Προοδευτική Παράταξη δεν διχάζει με ιδεοληψίες , ενώνει με καθαρές και εθνικά επωφελείς πολιτικές.
«Το όνομα μας είναι η ψυχή μας» έλεγε η αείμνηστη Μελίνα που μας συγκλόνιζε και μας ένωνε όλους.
Σήμερα αυτό επιχειρείται να υποκατασταθεί από το «εμείς τους λέμε Μακεδόνες» κατά την έκφραση κορυφαίου Υπουργού της Κυβέρνησης.
Όποιος δεν στοιχήθηκε ακόμα και σιωπηλά και με κατεβασμένο κεφάλι πίσω από την πρόχειρη Συμφωνία σας βαφτίστηκε «εθνικιστής», «ακροδεξιός», «πατριδοκάπηλος».
Έχετε ακέραια την ευθύνη για αυτή την συμφωνία και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει, έχετε ευθύνη για τον νέο διχασμό.
Αρνηθήκατε τη συνεννόηση. Δεν διαπραγματευτήκατε με βάση εθνική Γραμμή. Αυτά θα σας είχαν δώσει διαπραγματευτική ισχύ. Δεν το θέλατε.
Κοιτούσατε πρώτα τις εσωτερικές ισορροπίες και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και όχι αυτή καθαυτή την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ενίσχυση των Ελληνικών θέσεων.
Η Συμφωνία έτσι όπως κατέληξε δεν λύνει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα. Το διαιωνίζει.
Η υποχώρηση και οι παραχωρήσεις που κάνατε θα σας βαραίνουν και θα σας ακολουθούν δια βίου.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Κλείνοντας δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην εκμετάλλευση, στην χρησιμοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως όχημα εξυπηρέτησης των κομματικών σχεδίων του κ. Τσίπρα. Όπως είπατε κυνικά με βάση τις Πρέσπες θα αναδιατάξετε το πολιτικό σκηνικό. Το έμβλημα της πολιτικής σας είναι πια η καρέκλα.
Αφού πήρατε ψήφο εμπιστοσύνης με τα υπολείμματα της ακροδεξιάς κ. Τσίπρα, αναζητάτε τώρα νέα στηρίγματα, «νέους πρόθυμους». Φοβάστε και ψάχνετε τρόπους να αποτινάξετε το στίγμα της συνειδητής συνεργασίας σας με την ακροδεξιά!
Νομίζετε ότι έτσι θα ξεχαστεί το ήθος και ύφος της διακυβέρνησής σας, οι αντιλαϊκές πολιτικές, η διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Νομίζετε ότι θα ξεχαστούν τα αλισβερίσια, η παρακμή και ο διχασμός που επιχειρείτε και πάλι. Όποιος δεν είναι μαζί σας είναι δεξιός. Μόνο που εσείς συγκυβερνήσατε με την ακροδεξιά και συνεχίζετε να στηρίζεστε στα δανεικά απομεινάρια.
Όποιος δεν στηρίζει τη συμφωνία σας είναι εθνικιστής. Όχι κ. Τσίπρα οι ταμπέλες αυτές δεν βοηθούν.
Δεν θα χαρίσουμε τον γνήσιο πατριωτισμό ξανά στην ακροδεξιά.
Μη γίνεστε πέρα από πολιτικός χορηγός της ΝΔ, τώρα χορηγός της Χρυσής Αυγής.
Ο πατριωτισμός είναι στοιχείο της δικής μας ταυτότητας, της προοδευτικής παράταξης. Δεν είμαστε απάτριδες.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Ο κ. Τσίπρας δηλώνει «χαρούμενος» για την συμφωνία των Πρεσπών δηλώνοντας ότι θα τον κρίνει η ιστορία.
Βεβαίως θα τον κρίνει η ιστορία σε μελλοντικούς χρόνους, άλλα πριν από την ιστορία στον παρόντα χρόνο, ΤΩΡΑ, θα τον κρίνει με την ετυμηγορία του ο Ελληνικός Λαός.
Φοβάστε και αποφεύγετε την έκφραση της βούλησης του λαού και τις εκλογές.
Εκεί το όχι του λαού δεν μπορείτε να το κάνετε ναι.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.
Έρχεται η ώρα της κρίσης και κανένας γυρολόγος της πολιτικής, πρόθυμος για εξουσία και καρέκλα δεν πρόκειται να σας σώσει.»