Διαμαρτυρία για την συμφωνία Πρεσπών

Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Επαγγελματικού του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης έκαναν το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου 2019 παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης καλώντας την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να μην επιμείνει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το ψήφισμα, που θυροκόλλησαν στο ΥΜΑΘ έχει ως εξής:
«Καλούμε έστω και αυτήν την ύστατη ώρα τους αντιπροσώπους μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο, τους Βουλευτές να μην προχωρήσουν στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για μία συμφωνία που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ιστορικά δίκαια όλων των Ελλήνων.
Είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι με τη συμφωνία δίδεται το δικαίωμα της χρήσης το όρου «Μακεδονία», ενός καθαρού ελληνικού όρου σε μία ξένη χώρα, σε έναν άλλο λαό. Το όνομα αυτό, όπως έχουμε διαπιστώσει ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αποτελεί το όχημα με το οποίο προωθούνται αλυτρωτικά σχέδια, παραποίηση ιστορίας και οικειοποίηση ιστορικών συμβόλων, γεγονότων και προσώπων.
Είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι η χώρα μας για πρώτη φορά αναγνωρίζει «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα στους κατοίκους του γειτονικού κράτους.
Εκτός από τα εθνικά συμφέροντα θίγονται και επιχειρηματικά, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα χρήσης του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του στην ονομασία επιχειρήσεων και προϊόντων.
Είναι εκ των ων ουκ άνευ να τονιστεί ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούμε να δούμε άλλο κράτος, που θα φέρει στην ονομασία του τον ελληνικό όρο «Μακεδονία».
Τέλος, αποτελεί υποχρέωση τόσο της κυβέρνησης όσο και του συνόλου της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας να σεβαστούν την επιθυμία και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού.»

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»