Λύση Κυπριακού βάση σχέδιο Ανάν

«Εγώ θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει παρεμβάσεις τρίτων, τρίτους εγγυητές, ούτε βεβαίως κατοχικά στρατεύματα. » δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην 5η Σύνοδο των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. στην Λευκωσία.
Επίσης τόνισε «Από την άλλη, θέλω να υπογραμμίσω ότι η όποια λύση θα είναι και πρέπει να είναι, παλεύουμε να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Δηλαδή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Όπως, επίσης, πιστεύω ότι και τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το έχουμε τονίσει αυτό επανειλημμένως, πρέπει να είναι οφέλη τα οποία θα μοιραστούν δίκαια, τόσο σε Ελληνοκύπριους, όσο και σε Τουρκοκύπριους.
Βεβαίως και κουβεντιάσαμε και για τα ενεργειακά, θα κουβεντιάσουμε και στην πορεία, στο δείπνο γι’ αυτά. Εγώ θα ήθελα να πω ότι ένα ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας project ενεργειακό για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι ο αγωγός East Med. Και πιστεύω ότι αυτό το project είναι ένα project που πρέπει να μας βρει όλους να συνεργαζόμαστε στην προοπτική της υλοποίησής του, αλλά και στην προοπτική της εξασφάλισης, επαναλαμβάνω, της ασφαλούς μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο στον ευρωπαϊκό χώρο, στο πλαίσιο, βεβαίως, της πολλαπλότητας των πηγών και των δρόμων ενέργειας, μία αρχή την οποία όλοι στηρίζουμε.
Όπως, επίσης, για να περάσω και στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντησή μας και αφορούν το μέλλον της Ευρωζώνης και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην Ευρωζώνη ειδικότερα, συμφωνήσαμε ότι πρέπει το επόμενο διάστημα από κοινού να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, καθώς και την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και της σύγκλησης ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας.»

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»