Αντικαπιταλιστική κομμουνιστική αριστερά

Συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή (ΠΕ) του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση για το πρόγραμμα δράσης και παρέμβασης της οργάνωσης το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα για την ριζοσπαστικοποίηση των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την σταθερή απόφαση να προχωρήσει η υπόθεση ίδρυσης κομμουνιστικού φορέα.
Επίσης καθόρισε πέντε βασικούς άξονες παρέμβασης:
Πρώτο, για την ανάπτυξη στρατηγικής απάντησης με την πρωτοβουλία για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί ιδιαίτερα η Προγραμματική Διακήρυξη, η οποία καταλήχθηκε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ τον Δεκέμβρη. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει συμβολή στην παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Διαλόγου για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα, καθώς και στην εμφάνιση και άλλων κινήσεων σε αυτή την κατεύθυνση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Εκτίμηση της Π.Ε. είναι πως ο κομμουνιστικός πολιτικός εξοπλισμός ενός ευρύτερου πρωτοπόρου δυναμικού αποτελεί ισχυρό εφαλτήριο για την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων και την αποτελεσματική παρέμβαση στις εκλογικές μάχες της περιόδου.
Δεύτερο, για την αντιστροφή του κλίματος πολιτικής αμηχανίας που κυριαρχεί στο κόσμο και την προσπάθεια ενεργητικής παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα με διεκδικητικούς αγώνες για κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του λαού. Ο μαζικός αγώνας των εκπαιδευτικών δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα με καθοριστική συμβολή των ταξικών δυνάμεων να επιστρέψει το «πεζοδρόμιο» στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Τρίτο, την ανάπτυξη της πάλης ενάντια σε εθνικισμό, φασισμό και πολεμική απειλή, με ταυτόχρονη πάλη ενάντια στον αστικό κοσμοπολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται και ειδική μπροσούρα για το Μακεδονικό.
Τέταρτο, την ενίσχυση της μετωπικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Η περίοδος χαρακτηρίζεται από σοβαρές δυσκολίες στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που όλοι αναγνωρίζουμε. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα ευρύ δυναμικό αγωνιστών που γυρνάνε την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα από διάφορους δρόμους και ταχύτητες κατανοούν τα όρια των ρεφορμιστικών προτάσεων ΛΑΕ και ΚΚΕ και αναζητούν μια ανατρεπτική αντικαπιταλιστική πολιτική και αριστερά. Αντίστοιχα η πρόσφατη εμπειρία του αγώνα της εκπαίδευσης έδειξε ότι υπάρχουν πλατιές μαζικές ζώνες στους εργαζόμενους και τη νεολαία που η αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική αριστερά μπορεί να απευθυνθεί τολμηρά. Σε αυτό ακριβώς το τοπίο μπορεί να είναι καθοριστικός ο ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», σημειώνεται στην απόφαση. Σχετικά με την «πολύ δύσκολη, κρίσιμη και επικίνδυνη για την προοπτική» κατάσταση ης ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λόγω και της «αλλαγής της πολιτικής περιόδου, τις απαιτήσεις και τα επίδικα ζητήματα που αυτή θέτει», η Π.Ε. τονίζει πως «δεν μπορεί να μείνει «ως έχει», αυτό θα σημάνει την παράλυση» του μετώπου. «Ως ΝΑΡ επιδιώκουμε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ξεπεράσει αυτή τη κατάσταση και τις λαθεμένες τακτικές και πρακτικές, στηριγμένη στη θέληση της πλειοψηφίας των μελών της και να διαμορφώσει το δρόμο της ανάπτυξης και του μετασχηματισμού της με κέντρο τον κόσμο της, σε ζωντανό διάλογο με εκείνες τις δυνάμεις και τους αγωνιστές που αγωνιούν και επιμένουν για μια άλλη κατάσταση στην αριστερά. Να δώσει από κοινού τις μάχες σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις».
Πέμπτο, την επιτυχημένη παρέμβαση στις επερχόμενες εκλογές.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»