Πρωτόκολλο ένταξης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Υπέγραψαν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας ως 30ο μέλος.
Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρίσταντο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική μέρα», ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.
Σε συνέχεια όλα τα κράτη-μέλη καλούνται να επικυρώσουν το πρωτόκολλο, το οποίο θα δώσει πλέον τη δυνατότητα στη χώρα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής. 
Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες. Ήδη την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, στην διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του πρωτοκόλλου στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 με ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η ΠΓΔΜ, με το νέο συνταγματικό της όνομα, θα καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η συμμαχία

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»