Ευρωκοινοβούλιο υπέρ Σχεδίου Ανάν

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) επιδοκιμάζουν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου. Επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση μια «δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με μία ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, και να αποδώσει την αποκλεισμένη περιοχή της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και να απέχει από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί μέσω παράνομου εποικισμού.
Οι ευρωβουλευτές παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, στις οποίες διαβιούν επίσης σημαντικοί κουρδικοί πληθυσμοί και οι οποίες αποτελούν προπύργιο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η ΕΕ έχει εντάξει σε λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 10 αποχές και θα κατατεθεί προς ψήφιση στην 1η ολομέλεια του ΕΚ τον Μάρτιο 2019 στο Στρασβούργο.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»