Ορισμός αρχαιολογικών χώρων Πειραιά

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) προσδιόρισε σε ποιούς χώρους στον Πειραιά επιτρέπεται η επενδυτική δραστηριότητα της Cosco. Επίσης εισηγήθηκε σημαντική μείωση του εμβαδού δύο κτιρίων τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε επενδυτικά σχέδια.
Συγκεκριμένα το ΚΑΣ ως αρχαιολογικός χώρος ορίζει την εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά που οριοθετείται, κυρίως, από την αρχαία οχύρωση και την ακτογραμμή. Εξαιρούνται η θαλάσσια περιοχή του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις, ενώ εντός κήρυξης παραμένουν οι δυο πλαζ (Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα), καθώς και η Ηετιώνεια Πύλη. Επίσης για τα Μακρά Τείχη  θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του ΚΑΣ.
Εντός του νέου αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά περιλαμβάνονται σημαντικότατες αρχαιότητες, όπως οι οχυρώσεις της θεμιστόκλειας και κονώνειας περιόδου, τμήματα των Μακρών Τειχών, ο τάφος του Θεμιστοκλή, το ελληνιστικό Θέατρο της Ζέας, ιερά όπως της Κυβέλης και της Αρτέμιδος, κατάλοιπα των αρχαίων νεωσοίκων στα δυο λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο), οικιστικά κατάλοιπα από την κλασική ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, δεξαμενές και λατομεία.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»