Κρητικός ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Ο μέχρι σήμερα Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος εξελέγει παμψηφεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ο Επίσκοπος, από τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης τω 1973. Πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μετακπαιδεύτηκε στην Χριστιανική Ηθική στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, (Master of Sacred Theology), στην Ιστορία της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Harvard, (Master of Arts), και στην Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο του Monash, (Master of Bioethics).Το 2002 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό τον τίτλο: «Κλωνοποίηση: Θεραπευτικαί και αναπαραγωγικαί προοπτικαί και ενδεχόμεναι συνέπειες αυτής» και αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής με τον βαθμό «άριστα».Από το 2003 διδάσκει στη Πατριαρχική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης, διετέλεσε δε επισκέπτης Καθηγητής διαφόρων Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Αθηνών. Τον Μάιο του 2015 εξελέγη πρώτος Κοσμήτωρ του Τμήματος Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας.Έγινε μοναχός και εχειροτονήθει Διάκονος την 18ην Οκτωβρίου 1993, εχειροτονήθει Πρεσβύτερος την 25ην Ιουνίου 1997, και σε Αρχιμανδρίτη την 23η Απριλίου 1998, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, ενώ την Κυριακή του Πάσχα του 2008, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου εις το Φανάρι.Υπηρέτησε σε πολλές επιτελικές θέσεις εν τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης μέχρι και της εις επίσκοπον εκλογής του. Ίδρυσε και διευθύνει την Εκδοτική Σειράν «Παντοδαπά της Βιοηθικής», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ήτις, τω 2009, όρισε αυτόν μέλος εις την Πανορθόδοξον Επιτροπή Βιοηθικής.
Την 27ην Απριλίου 2015 εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Χριστουπόλεως, χειροτονηθείς στο Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, την 16η Μαΐου του ιδίου έτους, υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, αναλαμβάνων τα υπό του Πατριάρχου Βαρθολομαίου και της Μεγάλης Εκκλησίας ανατεθέντα από αυτόν καθήκοντα στην Εκκλησία της Εσθονίας, προκειμένου να οργανώσει το θεολογικό και κατηχητικό έργον.
Μετείχε εις την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη, το 2016, ως σύμβουλος της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»