Κατάθεση νομοσχεδίου δασικών χαρτών

Κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019 το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ανάρτηση δασικών χαρτών περιοχών εντός των ιωδών περιγραμμάτων, διαδικασία ελέγχου, περιβαλλοντική διαχείριση αυτών και άλλες διατάξεις».
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου είχε ως βασικούς πυλώνες τα εξής:
• Κύρωση δασικών χαρτών στο 100% της χώρας που ικανοποιεί την πλήρη συνταγματική υποχρέωση.
• Άμεση προστασία περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κρίσιμο φυσικό κεφάλαιο.
• Αποκατάσταση δασικού ισοζυγίου από την υποβάθμιση που προέκυψε λόγω των οικιστικών πυκνώσεων.
• Αντιμετώπιση ενός πραγματικού κοινωνικού προβλήματος.
• Αποτροπή νέας αυθαίρετης δόμησης στα δάση.
• Δεν χρησιμοποιείται πια η έννοια των οικιστικών πυκνώσεων, αλλά γίνεται αναφορά μόνο στις περιοχές ιώδους περιγράμματος (έτσι απεικονίζονται στην εφαρμογή του Ελληνικού Κτηματολογίου στην οποία αναρτώνται οι δασικοί χάρτες), οι οποίες εξαιρέθηκαν κατά την ανάρτηση του ευρύτερου δασικού χάρτη.
• Καταργείται η εξαίρεση από την ανάρτηση  των δασικών χαρτών των περιοχών αυτών.
• Εισάγεται διαδικασία διπλού ελέγχου των εκτάσεων που υποδείχθηκαν ως τέτοιες περιοχές  και προβλέπεται η κατά προτεραιότητα περιβαλλοντική τους διαχείριση με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις.
• Δεν γίνεται διάκριση στα προ και στα μετά 11-6-1975 κτίρια, αλλά εξισώνεται η διάρκεια στα 25 χρόνια (στο αρχικό σχέδιο νόμου η διάρκεια στα προ 1975 ήταν 40 χρόνια).
• Προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, μετά την κατάλληλη επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, το οποίο θα καθορίζει την τελική περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών αυτών.
• Δίνεται ο κατάλληλος χρόνος για να συνταχθούν τα σχετικά ΠΔ με βάση τις διατάξεις της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ
Παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών που λήγει στις 27 και 28 Ιουνίου 2019 και νέα καταληκτική ημερομηνία η 30η Αυγούστου 2019 και αφορά την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων, αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης.
Υπό την αίρεση της ψήφισης του νομοσχεδίου, η παράταση αυτή δίνεται κατ’ εξαίρεση για τις περιοχές όπου ο δασικός χάρτης αναρτήθηκε από 19-10-2018 έως 1-3-2019 και αφορά τις περιοχές:
Ανατολικής Αττικής
1. Δήμων Αμαρουσίου, Ν. Ιωνίας, Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα καθώς και των δημοτικών ενοτήτων:
α) Μελισσίων δήμου Πεντέλης.
β) Φιλοθέης δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.
γ) Πικερμίου & Ραφήνας δήμου Ραφήνας- Πικερμίου.
δ) Ν. Μάκρης δήμου Μαραθώνα.
2. Δήμου Χαλανδρίου και των δημοτικών ενοτήτων:
α) Γλυκών Νερών & Παιανίας Δήμου Παιανίας.
β) Σπάτων Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας.
γ) Χολαργού Δήμου Παπάγου – Χολαργού, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
Δυτικής Αττικής
Προκαποδιστριακού ΟΤΑ: Μεγαρέων Π.Ε. Δυτ. Αττικής.
Κυκλάδων
Πρώην ΟΤΑ Άνω Μεράς της ν. Μυκόνου, Αδάμαντα ν. Μήλου, Ανάφης, ν. Ανάφης, Άνω Μεριάς, Φολεγάνδρου, ν. Φολεγάνδρου, Σικίνου ν. Σικίνου, Οίας, Ημεροβιγλίου, Βουρβούλου, Θήρας, Καρτεράδου, Μεσσαριάς, Βόθωνα, Έξω Γωνίας, ν. Θήρας και Θηρασιάς, ν. Θηρασιάς Κυκλάδων.
Θεσσαλονίκης
Δημοτικών ενοτήτων Αμπελοκήπων και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, δημοτικής ενότητας Ιωνίας (Διαβατά-Νέα Μαγνησίας) του Δήμου Δέλτα, δημοτικών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτικών ενοτήτων Ελευθέριου-Κορδελιού και Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, δημοτικών ενοτήτων Αγίου Παύλου, Νεαπόλεως, Πεύκων, Συκεών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημοτικών ενοτήτων Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, δημοτικών ενοτήτων Πανοράματος και Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Δράμας
Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Δράμας, εξαιρουμένων των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Κεφαλαρίου, Καλαμπακίου, Καλαμώνος, Αγίου Αθανασίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κοζάνης
Προ – Καποδιστριακού Ο.Τ.Α Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης της Π.Ε. Κοζάνης
Ανατολική Αττική
Προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας.
Μαγνησία
Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου.
Καρδίτσα
Το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»