4ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

Το 4o Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρ» διοργανώνεται από 1 έως 6 Ιουλίου 2019 από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και τον Δήμς Σύρου-Ερμούπολης .
Η διάρκεια της διοργάνωσης είναι έξη ημέρες και εκτός από τις συναυλίες περιλαμβάνει μία θεατρική παράσταση, έκθεση χειροποίητων λαϊκών οργάνων από επώνυμους έλληνες οργανοποιούς, έκθεση γραμμοφώνων και αυθεντικού δισκογραφικού υλικού, διαλέξεις και εργαστήρια με θέμα τις τεχνικές και τους χειρισμούς λαϊκών παραδοσιακών μουσικών οργάνων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019
Έναρξη Φεστιβάλ- Θεατρική παράσταση «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» με τον Θανάση ΠαπαγεωργίουH ζωή του βασανισμένου ποιητή, συνθέτη, μπουζουξή και τραγουδιστή, του μεγάλου ρεμπέτη, τουαριστοκράτη μάγκα που με το έργο του καθόρισε την πορεία του αστικού λαϊκού τραγουδιού, συμπυκνώνεται μέσα στην εξομολόγηση – συνέντευξη που έδωσε το 1969, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του.
Όπως έλεγε ο ίδιος «Παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που εγώ του τραγούδησα τις χαρές του, τις λύπες του, τα πλούτη του, τη φτώχεια του, την ορφάνια του, την ξενιτιά του. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου».
Ωστόσο η εξομολόγησή του δεν αποτελεί απλά μια αφήγηση των γεγονότων της ζωής του αλλά μια, εκπληκτικής καθαρότητας, θαρραλέα μαρτυρία της εποχής του.
Θέατρο Απόλλων
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 10 & 12€
– Συναυλία με την Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου
Τμήμα της Λαϊκής Ορχήστρας Σύρου θα παρουσιάσει ολίγα από τα «πάθη» του ρεμπέτικου, τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη -μερικά από αυτά άγνωστα στο ευρύ κοινό αλλά και άλλων συνθετών, στα οποία έχει συμμετάσχει ο συριανός βάρδος.
Συμμετέχουν: Αθηνά Αναστασοπούλου (τραγούδι), Αντώνης Μαραγκός (μπουζούκι, τραγούδι), Δημήτρης Μαραγκός (ακκορντεόν, τραγούδι), Ζαννής Μαραγκός (κιθάρα, τραγούδι), Ηλίας Θεοδωρόπουλος (μπουζούκι, μπαγλαμά).
Οι Σειρήνες του Λυκαβηττού… στο λόφο της Άνω Σύρουμε τις Αθηνά Λαμπίρη και Χαρούλα Τσαλπαρά
Η Αθηνά και η Χαρούλα. Δυο μουσικοί και ερμηνεύτριες πετούν ανάμεσα στο σήμερα και το χτεςμιλώντας μια μουσική γλώσσα που μας έρχεται από πολύ παλιά. Με τα όργανα, τις φωνές τους και έντονα διασκευαστική διάθεση πειραματίζονται μεταξύ τους σε ένα μουσικό ταξίδι με άγνωστο προορισμό.
Πλ. Βελισσαρίου Φρέρη, Άνω Σύρος
Ώρα έναρξης 21:15
Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019
– Τοπικό 5μελές σχήμα «Λαϊκό Σεργιάνι»
Το τοπικό συγκρότημα «Λαικό σεργιάνι» θα παρουσιάσει τη μουσική θεματική ενότητα με τίτλο «Από τον Μάρκο στον Ζαμπέτα».
Το σχήμα αποτελούν οι: Πέτρος Καπέλλας και Σιδερής Δαρζέντας (μπουζούκια), Ισίδωρος Ρούσσος (κιθάρα και τραγούδι), Πέτρος Βαρθαλίτης (ακορντεόν) και Δέσποινα Ραφαήλ (τραγούδι)
Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 21:00
Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019
– Ο Παναγιώτης Στεργίου με την ορχήστρα του
Ο Παναγιώτης Στεργίου θεωρείται από τους ομότεχνούς του, αλλά και τον κόσμο, ως ένας από τους πιο μεστούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού που αναδείχτηκαν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.
Όμως ο Παναγιώτης Στεργίου, πέρα από τα περίτεχνά παιξίματά του στην δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις του, έχει υπογράψει και ο ίδιος τραγούδια που γνώρισαν πλατιά αποδοχή, ενώ έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες, ερμηνευτές και ερμηνεύτριες της λαϊκής μουσικής.
Στην εμφάνισή του για το 4ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, θα παρουσιάσει μαζί με την ορχήστρα του γνωστά τραγούδια της δεκαετίας του ’50, των Τσιτσάνη, Χιώτη, Ζαμπέτα, Καλδάρα κ.α. μεγάλων συνθετών.
Μαζί του οι: Δήμητρα Κωστάκη (τραγούδι), Χρήστος Μπέκας (μπουζούκι), Γιάννης Σαριανίδης (ακορντεόν), Θωμάς Στεργίου (τραγούδι), Γιάννης Καραμανιώλας (κόντρα μπάσο), Νίκος Καινούργιος (κιθάρα), Εύη Κανέλλου (κρουστά).
Πλατεία Φοίνικα
Ώρα έναρξης 21:00
Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019
– Διάλεξη – σεμινάριο από τον σολίστα και δάσκαλο Παναγιώτη ΣτεργίουΠινακοθήκη ΚυκλάδωνΏρα έναρξης 18:00Είσοδος ελεύθερη
Ισραηλινό Σχήμα Perach Adom: Αφιέρωμα στις κορυφαίες εβραϊκής καταγωγής ερμηνεύτριες του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού, Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ και Αμαλία Βάκα.Το συγκρότημα Perach Adom ιδρύθηκε από τον Tomer Katz το 2001, απόφοιτο της Ακαδημίας Μουσικής και Χορού του Robin στην Ιερουσαλήμ. Η μπάντα περιλαμβάνει 6 μέλη, (έναν τραγουδιστή και 5 παίκτες οργάνων) και παίζει Ελληνική λαϊκή μουσική αλλά δημιουργεί και νέα πρωτότυπα κομμάτια σε εβραϊκή έκδοση υπό την επιρροή της Ελληνικής μουσικής. Η ονομασία «Perach Adom» σημαίνει «Κόκκινο Λουλούδι» για να δείξει την αγάπη (λουλούδι) και τον πόνο (κόκκινο) που περιλαμβάνει το Ρεμπέτικο. Η μουσική που γράφεται από τον Tomer Katz στην Ισραηλινή γλώσσα, δανείζεται στοιχεία από το ρεμπέτικο, θυμίζει Ελλάδα, ενώ έχει στοιχεία από τις απόψεις και το πνεύμα του Ισραήλ.Αποτελείται από τους: Tomer Katz (μπουζούκι, τραγούδι), Maayan Tzafrir (τραγούδι), Idan Elmalam(κιθάρα), Yishai Adar (κανονάκι), Liad Mor (μπάσο), Ivan Ceressnjes (κρουστά).
Παρουσίαση – Αφήγηση: Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 7€

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019
– Διάλεξη – σεμινάριο από τον σολίστα και δάσκαλο Παναγιώτη Στεργίου
Πινακοθήκη Κυκλάδων
Ώρα έναρξης 18:00
Είσοδος ελεύθερη
– Τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου
Το Αναγνωστήριο Αγιάσου αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα και πλέον καταξιωμένα πανελλαδικά σωματεία με πολυσχιδή δράση, που εκτείνεται σε πολλούς τομείς. Ιδρύθηκε το 1894 και έκτοτε δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δραστηριοποιείται στο θέατρο, στη μουσική, στην προαγωγή των γραμμάτων, στη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και στην ανάδειξη των λαϊκών δρώμενων της Λέσβου.
Πολύτιμο απόκτημα του Αναγνωστηρίου είναι η καταγραφή σε μαγνητοταινίες (κατά τη δεκαετία του ’60), του μουσικολαογραφικού υλικού της Αγιάσου, της Λέσβου και των απέναντι μικρασιατικών παραλίων. Σήμερα δεκάδες παιδιά μαθαίνουν κλασικά και παραδοσιακά όργανα, με αιχμή του δόρατος το σαντούρι, κι έχουν να επιδείξουν σημαντικές μουσικές παρουσιάσεις εντός και εκτός εθνικών συνόρων.
Στο φετινό Φεστιβάλ, αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Σύρο, η συμμετοχή του Αναγνωστηρίου Λέσβου με το τμήμα σαντουριών του.
Πλατεία Φοίνικα
Ώρα έναρξης 21:00
Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019
Το σχήμα του Λάκη Ορφανίδη
Ο δεξιοτέχνης του τρίχορδου μπουζουκιού και συνθέτης Λάκης Ορφανίδης και η γνωστή λαϊκή ερμηνεύτρια Αιμιλία Γαλιάτσου, σε μια συναυλία που περιλαμβάνει κλασικά, γνωστά τραγούδια από τις αρχές του ρεμπέτικου έως τα «χρυσά» λαϊκά της δεκαετίας του ’60, αλλά και άγνωστα, αλιευμένα με πολύ μεράκι μέσα από το θησαυρό του λαϊκού μας πολιτισμού.
Δύο συνεργάτες, σπουδαίοι καλλιτέχνες που επιμένουν στον γνήσιο λαϊκό τρόπο μουσικής έκφρασης, έχουν χαρίσει σπουδαίες ερμηνείες στους μουσικούς χώρους που έχουν εμφανισθεί κατά καιρούς.
Μαζί τους οι: Λουκάς Κωνσταντινίδης (κιθάρα), Θανάσης Σοφράς (κόντρα μπάσο), Γιάννης Παπάζογλου (2ο μπουζούκι, μπαγλαμάς), Δημήτρης Παπαδάμης (ακορντεόν).
Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 5€

1-6 Ιουλίου 2019
– Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων από επώνυμους Έλληνες οργανοποιούς
Λαμβάνουν μέρος με αλφαβητική σειρά:
Αδαμίδης Γιώργος, Γαζέτας Θεόφιλος, Γουλιέλμος Άδωνις, Δέλλιος Ανδρέας, Καρβούνης Γιάννης, Κατσιφής Τάσος, Μαμάης Σπύρος, Παίσιος Νίκος, Παπανικολάου Παύλος, Στάμκος Παναγιώτης, Σχοινάς Δημήτρης, Τσακιριάν Κάρολος, Τσουλόγιαννης Γιάννης, Φρονιμόπουλος Νίκος.
– Έκθεση γραμμοφώνων και δίσκων, από την προσωπική συλλογή του κ. Κωνσταντίνου Μαγκόπουλου.
Αίθουσας Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη»
Ώρες λειτουργίας: 10:30–14:00 και 18:30-20:30

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»