Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

«Η ξαφνική έκκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στην Ελλάδα, η δήλωση του πρωθυπουργού και οι παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων, αποτελούν το κλίμα προετοιμασίας όλων για ένα περιστατικό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ υπάρχουν ακόμη και κάποιες προκλητικές εκκλήσεις για την Ελλάδα να δράσει επιθετικά εναντίον της Τουρκίας ως «αποτρεπτικό».
Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν έχουν λόγο να πολεμήσουν ο ένας τον άλλον ή να σκοτωθούν για έναν πόλεμο που συμβαίνει για χάρη των «δικαιωμάτων εξόρυξης υδρογονανθράκων». Για εμάς, δεν υπάρχουν δικαιώματα κυριαρχίας πάνω από τις διεθνείς θάλασσες που προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν και να χωριστούν σε οικόπεδα, καλώντας τους Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ).
Αυτές οι ζώνες (μέχρι 200 ​​ναυτικά μίλια!) Δεν έχουν καμία σχέση με τα χωρικά ύδατα κάθε χώρας και, τελικά, συνδέονται μόνο με τις ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης που συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο πολέμου και άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οδηγώντας επίσης σε μια ευρύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στο πλαίσιο της οικονομίας των ορυκτών πλούτων.» αναφέρεται σε δήλωση του Νέου Αριστερού Ρεύματος για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ΝΑΡ).
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται «Την ίδια στιγμή που ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εντείνεται, οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή (όπως στη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη) δεν τελειώνουν ποτέ, και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στοχεύουν στο Ιράν, οι ισχυρισμοί της άρχουσας τάξης της Ελλάδας που συνεργάζονται με τους δολοφόνους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και με την υποστήριξη της ΕΕ, η Ελλάδα θα κερδίσει πολλά από τη διάσπαση των ενεργειακών κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αποτελεί τεράστια απειλή. Εάν υπάρχουν τέτοιες καταθέσεις, όλα τα κέρδη από αυτά θα φτάσουν στις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ οι άνθρωποι θα πάρουν μόνο αίμα και ρύπανση.
Είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των γειτόνων του να αποτρέψουν τον πόλεμο παράλληλα με τη στρατηγική ήττα των σχεδίων των αρχουσών τάξεων στην Ελλάδα και την Τουρκία και τις ιμπεριαλιστικές στρατηγικές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η επικίνδυνη επιθετική αφήγηση της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα βασίζεται στο αδιαμφισβήτητο επιχείρημα ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι το πλησιέστερο ποτέ (παρόμοιο με τη συμμαχία με την Αγγλία το 1919), ενώ η συμμαχία της Ελλάδας με το τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ και η στρατιωτική δικτατορία της Αιγύπτου δεν πρέπει να αγνοηθεί. Την ίδια στιγμή, η κυρίαρχη τάξη της Τουρκίας, εντείνει την επιθετικότητα της, αναζητώντας νέες συμμαχίες με τη Ρωσία και άλλα κράτη, ενώ διαπραγματεύεται με το ΝΑΤΟ.
Η ριζοσπαστική αριστερά δεν πρέπει να υιοθετήσει αυτή την πολεμική αφήγηση με βάση την εθνική κυριαρχία, αλλά πρέπει να αναζητήσει μια διεθνιστική, ειρηνική, αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική πάλη ενάντια στον πόλεμο και τις πολεμικές στρατηγικές των αρχουσών τάξεων στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ενάντια στον ανταγωνισμό για την αιματηρή και περιβαλλοντικά καταστρεπτική καπιταλιστική ανάπτυξη, εναντίον του εθνικισμού και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλει αποφασιστικά στο καθήκον αυτό.»

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»