Συντόμευση εκτέλεσης έργων

Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.  Ο νέος υπουργός κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής  σε δηώσή του τόνισε: «Θα είμαι κι εγώ πολύ σύντομος και πολύ περιεκτικός, μια που είμαστε σε ένα υπουργείο, το οποίο είναι το υπουργείο των έργων και καλό είναι να λέμε λίγα λόγια εξαρχής.
Κι εγώ θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τους συνεργάτες του. Πιστεύω ότι πρέπει να ευχαριστούμε τους ανθρώπους, που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στον δημόσιο βίο. Καθ’ολη τη διάρκεια των τεσσερισήμισι αυτών ετών, που εγώ ως αντιπολίτευση είχα τον ρόλο να εποπτεύω το Υπουργείο, παρά τις πολύ συχνές διαφωνίες που είχαμε – σχεδόν σε όλα διαφωνούσαμε – παρόλα αυτά όμως, ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε καμία προσωπική αντιπαράθεση. Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει και με τους δυο μας. Έχει να κάνει, όσον αφορά εμένα και με την σχολή πολιτικής σκέψης την οποία υπηρετώ.
Μετριοπάθεια, ορθός λόγος, να αποφεύγουμε τους φανατισμούς και τις εξάρσεις.
Εγώ θέλω να σε διαβεβαιώσω, ότι ακριβώς στην ίδια στάση που είχαμε ως αντιπολίτευση, θα έχουμε και ως Κυβέρνηση. Πιστεύω στη συνέχεια του κράτους. Πιστεύω στη συνέχεια της δημόσιας διοίκησης. Εκεί που θα βρούμε πράγματα που έγιναν σωστά, θα τα συνεχίσουμε. Εκεί που έχουμε διαφωνίες, θα αλλάξουμε αρκετά πράγματα.
Ούτως ή άλλως, νομίζω ότι όλοι γνωρίζετε σε αυτή την αίθουσα, ειδικά οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις υποδομές. Το έχει παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε εμείς θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αυτό και από αυτό θα κριθούμε. Διότι ωραία είναι τα προγράμματα, όταν είσαι στην αντιπολίτευση, αλλά η εφαρμοσμένη πολιτική πολλές φορές δημιουργεί αρκετά εμπόδια. Και σε αυτό θα κριθούμε.
Ξέρετε ότι προεκλογικά δεν κάναμε μεγαλόστομες εξαγγελίες έργων. Πιστεύουμε στα σημαντικά έργα, που πρέπει να γίνουν. Όταν εξαγγέλλουμε κάτι, να υπάρχει πολύ συγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και να μη λέμε λόγια στον αέρα. Συνηθίζεται αυτό δυστυχώς στην χώρα μας πολλές φορές, οι πολιτικοί να ξεφεύγουμε και να λέμε πράγματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αυτό, το οποίο εμείς πιστεύουμε, είναι ότι τα σημαντικά έργα υποδομών πρέπει να γίνονται με ορίζοντα πενταετίας, δεκαετίας και δεκαπενταετίας. Διότι τα πολύ μεγάλα έργα, τα πολύ μεγάλα project, είναι έργα τα οποία μπορεί να τα ξεκινήσει και να τα οραματιστεί μια Κυβέρνηση, μπορεί να δημοπρατηθούν και να συμβασιοποιηθούν από μια άλλη Κυβέρνηση και μπορεί να ολοκληρωθούν μετά από χρόνια.
Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε το κακό παράδειγμα ο μέσος όρος εκτέλεσης των έργων να τραβάει πολύ και για αυτό  έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις -και θα χρειαστούμε και την βοήθεια της αντιπολίτευσης-  πώς μπορούμε αυτά να τα διορθώσουμε.
Κλείνοντας, να πω στον Χρήστο καλή επιτυχία στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Εύχομαι να αντιμετωπίσεις την Κυβέρνηση, όπως σε αντιμετωπίσαμε κι εμείς, πάντα στο πλαίσιο μιας αντιπαράθεσης, αλλά πάντα στο πλαίσιο ενός πολιτικού πολιτισμού, τον οποίο νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες θέλουμε να δούμε.»

mail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *