Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) συμφώνησαν την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019 να παραιτηθούν από την υποχρέωση υποχρεωτικής εξόφλησης των δανείων του ESM / EFSF σε σχέση με μερική πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η παραίτηση από τον ESM και το EFSF σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή σε οποιοδήποτε από τα δύο ιδρύματα.
Σημειώνεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε επίσημες αιτήσεις προς τον ESM και το ESM που πρότειναν πρόωρη εξόφληση μέρους των εκκρεμών δανείων του προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 2,7 δισ. Ευρώ. Τα έγγραφα δανεισμού EFSF και ESM περιέχουν αναλογικές προβλέψεις αποπληρωμής όταν εξοφλείται η παράλληλη χρηματοδότηση του επίσημου τομέα εν ευθέτω χρόνω.
Χωρίς την απαλλαγή που εγκρίθηκε, η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει σωρευτική αποπληρωμή ύψους 52,2 δισ. Ευρώ για τον ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ παράλληλα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Δήλωση του διευθύνοντα σύμβούλου του ESM και CEO του EFSF Klaus Regling:
«Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ESM. Θα αποφέρει εξοικονόμηση, καθώς η Ελλάδα μπορεί τώρα να χρηματοδοτηθεί στην αγορά με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να επιστραφεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρηθεί θετικά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτά τα οφέλη, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν μόνο εάν το ESM και το EFSF παραιτηθούν από τα δικαιώματα πρόωρης εξόφλησης, θα βελτιώσουν τη θέση του EFSF και του ESM ως κύριους πιστωτές της Ελλάδας.»
Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα:
«Κατόπιν επίσημου αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συμφώνησαν να άρουν την υποχρέωση αποπληρωμής τους, εγκρίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κίνηση αυτή, που αποτελούσε διακηρυγμένο στόχο του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.
Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζονται άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών.
Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την επιστροφή της οικονομίας της χώρας, βήμα – βήμα, στην πλήρη κανονικότητα.»
