Απεβίωσε ο τραυματίας ναυτικός

Απεβίωσε ο 30χρονος ναυτικός του Ε/Γ-Ο/Γ «Blue Horizon», ο οποίος είχε μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) μετά την έκρηξη στο πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε:
«Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του 30χρονου Γ΄ Μηχανικού του Ε/Γ-Ο/Γ «Blue Horizon». Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του ναυτικού μας. Μόλις ενημερώθηκα για το δυστύχημα έδωσα εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ για πλήρη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το τραγικό αυτό συμβάν και ήδη κλιμάκια ειδικών βρίσκονται στο Ηράκλειο για το σκοπό αυτό».
ΠΕΝΕΝ
Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) ανακοίνωσε:
«Ένας ακόμη νέος νεκρός Ναυτεργάτης προστέθηκε στην μακρά αλυσίδα του εφοπλιστικού Μινώταυρου ο οποίος έχασε την ζωή του έπειτα από έκρηξη που έγινε στο πλοίο Blue Horizon που εκτελεί την γραμμή Πειραιάς-Κρήτη.
Ένας ακόμη συνάδελφος του νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου Ηρακλείου εγκαυματίας από την έκρηξη στο μηχανοστάσιο του ίδιου πλοίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε σε μια από τις 4 αντλίες που τροφοδοτούν με ατμόνερο την μηχανή του πλοίου.
Τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα στα πλοία δείχνουν την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων για τη προστασία της ζωής των Ναυτεργατών από τις ναυτιλιακές εταιρίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ.
Ζητούμε να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας στην εκτέλεση των εργασιών σε όλους τους τομείς επισκευής και συντήρησης στα πλοία.
Θεωρούμε ανέντιμες και άθλιες πρακτικές σε δυστυχήματα, όπως αυτά που έγιναν πρόσφατα, οι ευθύνες να μετατοπίζονται στα ίδια τα θύματα ή στη κακή στιγμή και με αυτό τον τρόπο να συγκαλύπτεται η εργοδοτική – εφοπλιστική παραβατικότητα και ασυδοσία.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, στα καράβια και στους χώρους δουλειάς αποτελεί για το συνεπές – αγωνιστικό σ.κ κορυφαίο ζήτημα στη δράση και παρέμβασή του.
Απαίτηση όλων των Ναυτεργατών είναι να δοθούν πειστικές εξηγήσεις και απαντήσεις στα απανωτά δυστυχήματα στα πλοία και να μην ακολουθηθεί για άλλη μια φορά ο δρόμος του κουκουλώματος ή της ενοχοποίησης των θυμάτων.
Το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του να αφήσουν την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου και να αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες που τους αναλογούν για τους ανεπαρκείς ελέγχους που διενεργούν και με τη τακτική αυτή τα δυστυχήματα και τα ατυχήματα αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται!
Τέλος επαναφέρουμε τη πρότασή μας, στους ελέγχους που γίνονται από κλιμάκια του ΥΕΝ πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Ναυτεργατών με ίδια δικαιώματα σε τομείς που αφορούν: την ασφάλεια των πλοίων, την τήρηση της νομοθεσίας, την εφαρμογή των ΣΣΕ και των εργατικών δικαιωμάτων.»

mail