Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης

«Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας» της Σούλας Μπόζη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.
Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο ιστορικό, λαογραφικό, γευστικό πανόραμα της μοναδικής διατροφικής παράδοσης της Πόλης, της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου. Η πλούσια και ανεξάντλητη διατροφική παράδοση των Ρωµιών της Πόλης, όπως και οι αντίστοιχες παραδόσεις και µνήµες των Μικρασιατών, ολοκλήρωσαν τον κύκλο των επισιτιστικών παραδόσεων µιας τεράστιας σε έκταση γεωγραφικής περιοχής, όπου έζησε και πρόκοψε ο Ελληνισµός αδιάλειπτα επί χιλιετίες. Μετά την καταστροφή του 1922 και τη συνθήκη της Λωζάνης (1924), οι Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες. Παρά τις κακουχίες, την απόρριψη και την υποτίµηση που βίωσαν τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, µετέφεραν στην Ελλάδα µια πλούσια πολιτισµική παράδοση, εµπειρίες, γνώσεις και πρακτικές πρωτόγνωρες για την τότε νεοελληνική πραγµατικότητα, αναζωογονώντας την µε νέα έθιµα, συνταγές και συµπεριφορές γύρω από την «ιεροτελεστία του τραπεζιού». Αναµφισβήτητα, η Πολίτικη κουζίνα µε τις τοπικές κουζίνες της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου, εµπλούτισε, µετά το 1922-1924, τον κορµό της λιτής νεοελληνικής κουζίνας µε νέες πρωτόγνωρες γεύσεις.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Σούλα Μπόζη είναι ερευνήτρια λαογραφίας – συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πόλη. Απόφοιτη του Ζαππείου Παρθεναγωγείου, σπουδάστρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου της Πόλης επίσης σπούδασε θεατρολογία και ενδυµατολογία. Από το 1967 ξεκίνησε την επιτόπια έρευνα και καταγραφή της Μικρασιάτικης και Πολίτικης λαογραφίας. Την περίοδο 1972-1980 εργάστηκε ως µόνιµη ενδυµατολόγος του Θεάτρου Ντοστλάρ (Dostlar) με παράλληλες συνεργασίες με το ∆ηµοτικό Θέατρο της Πόλης και άλλα ιδιωτικά Θέατρα στην Πόλη.
Από το 1980 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παρουσίασε και οργάνωσε  λαογραφικές εργασίες εκθέσεις και συµπόσια στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, στο Πανεπιστήµιο Κύπρου, στο Πνευµατικό Κέντρο του ∆ήµου Αθηναίων, στην Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραµα, στο Ινστιτούτο Goethe, στην Ένωση Σµυρναίων, στο Πνευµατικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών. Έδωσε κύκλους σεµιναρίων για την ιστορία των ελληνικών παραδοσιακών γεύσεων, στο τµήµα Λαογραφίας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών (2000).
Επίσης διοργάνωσε για πρώτη φορά «Εβδοµάδα Ελληνικού Κινηµατογράφου» στη Πόλη (1988). ∆ιοργάνωσε το τετραήµερο Ελληνικών Γεύσεων στην Πόλη (2005).
Από το 1993 διευθύνει το Κέντρο Λαογραφικών και Ιστορικών Ερευνών «Βοσπορίς», το οποίο καταγράφει τον υλικό και πνευµατικό βίο των Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών
Έργογραφία:
Οι σταµπωτές µαντήλες του Βοσπόρου, Αθήνα 1989.
Τα µεταξωτά της Προύσας, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Αθήνα 1991.
Πολίτικη κουζίνα-Παράδοση αιώνων (πρώτη έκδοση, εκ. Αστερισµός) Αθήνα 1994- εµπλουτισµένη έκδοση, εκ. Ελληνικά Γράµµατα, Αθήνα 2003.
Καππαδοκία,Ιωνία, Πόντος-Γεύσεις και παραδόσεις, (πρώτη έκδοση, εκδόσεις Αστερισµός) Αθήνα 1997. Εµπλουτισµένη έκδοση, εκ. Ελληνικά Γράµµατα, Αθήνα 2005.
«Η µαντήλα της κοκόνας», ανακοίνωση στο συµπόσιο Ελληνικά σταµπωτά και στον τόµο Τα ελληνικά σταµπωτά 18ος-20ός αιώνας, Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, 1997.
Η ελληνική κοινότητα Σταυροδροµίου-Πέραν (σε CD-ROM), ηλεκτρονική έκδοση του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», Αθήνα 2000.
Ο ελληνισµός της Κωνσταντινούπολης, Κοινότητα Σταυροδροµίου-Πέραν, εκ. Ελληνικά Γράµµατα, Αθήνα 2002.
Πολίτικο Ηµερολόγιο 2010, εκ. Ελληνικά Γράµµατα, Αθήνα 2009.
Γλυκά Πολίτικα και Μικρασιατικά, Αθήνα 2011.
Πολίτικο Ηµερολόγιο 2012, Καφενεία & καπηλειά, εκ. Τόπος, Αθήνα 2011.
Από το Παρίσι στο Πέραν, Έλληνες Κινηµατογραφιστές της Πόλης, εκ. Τόπος, Αθήνα 2011.
Η Πολίτικη κουζίνα των τεσσάρων εποχών, εκ. Πατάκη, Αθήνα 2019.
Κυκλοφόρησαν τα βιβλία της στα τουρκικά µεταφρασµένα από την ίδια από τις εκδόσεις:
İstanbul Lezzeti ,(Tarih Vakfı 2000), Kapadokya Lezzeti, (Tarih Vakfı 2004), İstanbullu Rumlar (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Τµήµα εκδόσεων, 2011), İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri, (Y.K.Y, 2012)
Paris’ten Pera’ya Sinema ve Rum Sinemacılar, (Y.K.Y, 2014).
Συνεργάστηκε ως ειδικός σύµβουλος στα ντοκιµαντέρ και στις ταινίες:
Η Ζωή της ∆ιδώς Σωτηρίου, (1990), Οι Πρόσφυγες, (2003), Πολίτικη Κουζίνα, (2002), Τα παιδιά της Νιόβης, (2004), Οι µάγισσες της Σµύρνης, (2005). Τα µατωµένα χώµατα, (2008).
Είχε µόνιµη στήλη στο διαδικτυακό περιοδικό “Homefood”, στο ένθετο “Gourmet” της εφηµερίδας «Ελευθεροτυπία».

mail