Αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας

Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη και την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν ο ΔΕΣΦΑ και η κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας (NER), στο πλαίσιο του 5th Southeast Energy Forum που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (AmCham) και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE), σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α στην Ελλάδα και τη στρατηγική συμμετοχή του Ατλαντικού Συμβουλίου και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της CEO του ΔΕΣΦΑ, κας Maria Rita Galli, και του Εκτελεστικού Διευθυντή της NER, κ. Bajram Rexhepi, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κ. Κώστα Σκρέκα, του Πρέσβεως των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt και της Πρέσβεως των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία, κας Mary Kate Byrnes.
Ο αγωγός προβλέπεται να έχει συνολικό μήκος 123 χιλιομέτρων και θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία προς το Νεγκότινο, μέσω Ευζώνων/Γευγελή, συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, διαχειριστές των οποίων είναι ο ΔΕΣΦΑ και η NER, αντίστοιχα. Η αρχική ικανότητα μεταφοράς του θα είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες, προκειμένου ο αγωγός να διαθέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές και για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου. Το κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ.
Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) και από τις δύο πλευρές, η οποία αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2022, διευκολύνοντας την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, βάσει ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, στις 9 Ιουλίου 2021 η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, και του Υπουργού Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Kreshnik Bekteshi. Η συμφωνία βασίζεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που έχει ήδη υπογραφεί για το συγκεκριμένο έργο μεταξύ ΔΕΣΦΑ και NER τον Οκτώβριο του 2016, όπως αυτό τροποποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 και συμπληρώθηκε με τους μη δεσμευτικούς όρους τον Μάρτιο του 2021.

mail