Παγκόσμιο συνέδριο υπερταμείων

Το 4ο ετήσιο συνέδριο του One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSFW) πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου στο Παλάτι των Ηλυσίων στο Παρίσι, με την παρουσία του Προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron και τον ειδικός απεσταλμένο των ΗΠΑ John Kerry. Από την Ελλάδα συμμετείχε το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ).
Το OPSFW ιδρύθηκε το 2017, από κορυφαία παγκόσμια Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία (Public Wealth Funds) με στόχο τη συμβολή τους στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Emmanuel Macron που πιστεύει ότι αν τα επενδυτικά funds θέσουν στις επενδύσεις τους ως προτεραιότητα το περιβάλλον, μπορούν να επηρεάσουν και να συμπαρασύρουν θετικά το σύνολο της οικονομίας προς αυτή την κατεύθυνση. Το δίκτυο περιλαμβάνει 43 από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο, μεταξύ αυτών είναι Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία (Wealth Funds), Παγκόσμιοι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Managers) και Εταιρείες Επενδύσεων Ιδιωτικών Κεφαλαίων (Private Equity Funds). Oι εκπρόσωποι των μελών του One Planet συζήτησαν με τον Πρόεδρο Macron και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα, John Kerry, τις τελευταίες επενδυτικές τάσεις και στρατηγικές που στοχεύουν στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ανάγκη στρατηγικών επενδύσεων σε ΑΠΕ σε αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού.
Η «Ομάδα εργασίας One Planet Sovereign Wealth Fund» δημιουργήθηκε προκειμένου να επιταχυνθούν οι προσπάθειες ενσωμάτωσης χρηματοοικονομικών κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στη διαχείριση μεγάλων, μακροπρόθεσμων αποθεμάτων περιουσιακών στοιχείων.

mail