Κέντρο Αστυνομίας Πληροφοριών Ποδοσφαίρου

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η Σύμβαση «Σεντ Ντενί», του Συμβουλίου της Ευρώπης, για ζητήματα ασφάλειας και προστασίας σε αθλητικά γεγονότα. Ομοίως, κυρώθηκαν και τα Μνημονίων Συνεργασίας με το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και με την Κινεζική Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
          Με την κύρωση της Σύμβασης «Σεντ Ντενί» υλοποιείται το πρώτο βήμα της άμεσης υλοποίησης των πρόσθετων νομοθετικών πρωτοβουλιών αντιμετώπισης της «οπαδικής βίας», τα οποία ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου. Ήδη, ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου με τις σχετικές διατάξεις στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, συνεχίζεται αύριο Πέμπτη και την προσεχή Τρίτη και θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Τετάρτη 9 Μαρτίου.
            Μεταξύ άλλων, η Σύμβαση «Σεντ Ντενί» προβλέπει:
• Υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης προσέγγισης από την Πολιτεία, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους φορείς και θα στηρίζεται στις αξίες της αποτελεσματικής τοπικής, εθνικής και διεθνούς συνεργασίας.• Διασφάλιση ότι όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές οντότητες και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια και η παροχή υπηρεσιών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα.• Πρόνοια της Πολιτείας για τις υπάρχουσες διεθνείς καλές πρακτικές κατά την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια και την υπηρεσία.
            Επιπλέον, στη Σύμβαση αναφέρονται ότι:
• Οι αρμόδιες αρχές θα θέσουν σε ισχύ κανονισμούς που θα εγγυώνται την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αδειοδότησης, πιστοποίησης και κανονισμών ασφάλειας και θα διασφαλίζουν την εφαρμογή, παρακολούθηση και επιβολή τους.• Ο σχεδιασμός των γηπέδων, της υποδομής τους και της διαχείρισης του πλήθους/κοινού είναι σύμφωνος με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές. • Ιδρύεται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου, εντός της Αστυνομίας.

Το Κέντρο αυτό θα λειτουργεί ως ο μοναδικός δίαυλος, τόσο για την ανταλλαγή όλων των πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με ποδοσφαιρικούς αγώνες με διεθνή διάσταση, όσο και για τη ρύθμιση άλλων θεμάτων που αφορούν τη διεθνή αστυνομική συνεργασία σε διεθνείς αγώνες. Το Κέντρο θα είναι υπεύθυνο και για την υιοθέτηση διεθνών καλών πρακτικών αστυνόμευσης.
            Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης για τη Σύμβαση «Σεντ Ντενί» τόνισε:
«Για πρώτη φορά θεσπίζεται ολοκληρωμένη  προσέγγιση στα θέματα ασφάλειας και υπηρεσιών στο πεδίο των αγώνων ποδοσφαίρου και των αθλητικών γεγονότων εν γένει. Προβλέπεται συντονισμός όλων των αρμοδίων φορέων (Κράτος, διοργανώτριες αρχές, ΠΑΕ/ΚΑΕ/αθλητικά σωματεία, Ελληνική Αστυνομία, ΔΕΑΒ, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ). Το ανέφερα και το επαναλαμβάνω: Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων για να καταπολεμήσουμε τη βία. Στόχος μας δεν είναι μόνο η αποτελεσματική καταπολέμηση των φαινομένων βίας. Στόχος μας είναι κυρίως η εμπέδωση της πρόληψης και της διαπαιδαγώγησης των φιλάθλων όλων των αθλημάτων, ούτως ώστε να εκλείψουν τελείως τα νοσηρά περιστατικά από τον αθλητισμό.Και αυτό απαιτεί συντονισμένη και συνεργατική προσέγγιση μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων και οργάνων, δηλαδή της Πολιτείας, των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αθλητικών φορέων, των δημοσιογράφων, σύσσωμης της κοινωνίας».

mail