Επαναφορά ΗΠΑ στην Ευρώπη

Στις 24-25 Μαρτίου 2022, συνεδρίασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  με θέμα την Ουκρανία την ασφάλεια και την άμυνα, την ενέργεια, οικονομικά θέματα, τη νόσο COVID-19, τις εξωτερικές σχέσεις και την εκλογή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
          Παράλληλα πραγματοποίησε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν αναφορικά με τη διατλαντική συνεργασία, όπου οι ΗΠΑ αναδεικνύονται στον μεγάλο εξαγωγέα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε υγροποιημένο αέριο (LNG) και πετρέλαιο, χωρίς μάλιστα να έχει υπολογιστεί το κόστος, στην κατεύθυνση απεμπλοκής της ενέργειας από την Ρωσία. Επίσης συμφώνησαν στην παράταση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία με την προτροπή των ΗΠΑ ώστε να αποκτήσει εσωτερικό πρόβλημα ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν στην χώρα του με στόχο την πτώση του.
          Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανεξέλεξε τον κ. Charles MICHEL στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2022 έως την 30ή Νοεμβρίου 2024 και διόρισε εκ νέου τον Charles Michel στη θέση του Προέδρου της συνόδου κορυφής για το ευρώ.
Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμπεράσματα 31 σημείων:

mail