Αύξηση κόστους ζωής

Οι πολίτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί μαζί και οι δαπάνες διαβίωσης με παράλληλη αύξηση της ανεργίας και των στεγαστικών δανείων, καταγράφεται στην Έρευνα Προσδοκιών Καταναλωτή (CES), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
          Η έρευνα είναι μηνιαία διαδικτυακή που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ, καθώς και την οικονομική και χρηματοοικονομική τους συμπεριφορά.
          Τα θέματα που καλύπτονται στο CES κυμαίνονται από τον πληθωρισμό, την κατανάλωση και το εισόδημα, τη δραστηριότητα της αγοράς κατοικιών και τις τιμές των κατοικιών έως τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την καταναλωτική χρηματοδότηση, την αποταμίευση και τις επενδύσεις, τους όρους πρόσβασης δανεισμού και πίστωσης, τις γενικές οικονομικές προοπτικές και άλλα θέματα που σχετίζονται με την κεντρική τράπεζα.
          Το CES βασίζεται επί του παρόντος σε περίπου 14.000 ερωτηθέντες καταναλωτές, ηλικίας 18 ετών και άνω, από έξι χώρες της ζώνης του ευρώ: Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ και το 83,8% του συνολικού πληθυσμού της ζώνης του ευρώ.
            Στα αποτελέσματα της CES τον Ιούνιο 2022,σε σύγκριση με τον Μάιο, οι καταναλωτές αναμένουν πλέον ότι σε 12 μήνες:
⦁ Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος.⦁ Η αύξηση του εισοδήματος θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ οι ονομαστικές δαπάνες θα αυξηθούν σημαντικά περισσότερο από το εισόδημα.⦁ Η οικονομική ανάπτυξη θα είναι πιο αρνητική και η ανεργία θα αυξηθεί.⦁ Η αύξηση των τιμών των κατοικιών θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
            ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Ο πληθωρισμός που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές κατά τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε σημαντικά, όπως και οι προσδοκίες τους για μελλοντικό πληθωρισμό. Ο διάμεσος αντιληπτός ρυθμός πληθωρισμού τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε στο 7,2% από 6,6% τον Μάιο, ενώ η διάμεση προσδοκία για πληθωρισμό 12 μήνες πριν αυξήθηκε μόνο στο 5,0%. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τρία χρόνια πριν αυξήθηκαν επίσης αισθητά στο 2,8%, από 2,5% τον Μάιο. Η αβεβαιότητα των καταναλωτών σχετικά με τον πληθωρισμό έχει σταθεροποιηθεί από τον Μάρτιο, μετά από άνοδο τους προηγούμενους μήνες. ΕΙΣΟΔΗΜΑ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Οι προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος 12 μήνες αργότερα παρέμειναν αμετάβλητες στο 0,9%. Παραμένουν υψηλότερα για τους καταναλωτές ηλικίας 18-34 ετών (στο 1,8%) και για όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους τελευταίους 12 μήνες συνέχισαν να αυξάνονται από τον Απρίλιο του 2021, φτάνοντας το 5,0%. Οι καταναλωτές με εισοδήματα κάτω του μέσου όρου συνέχισαν να αντιλαμβάνονται την υψηλότερη αύξηση των ονομαστικών δαπανών. Όσον αφορά τη μελλοντική αύξηση των ονομαστικών δαπανών, οι προσδοκίες των ερωτηθέντων 12 μήνες μπροστά αυξήθηκαν έως και 3,9%.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη 12 μήνες πριν ήταν ελαφρώς πιο αρνητικές από ό,τι τον Μάιο στο -1,3% και σε ευρεία βάση μεταξύ του εισοδήματος και των ηλικιακών ομάδων. Οι προσδοκίες των καταναλωτών έγιναν αρνητικές τον Μάρτιο του 2022, πέφτοντας στο χαμηλό του -1,8%, αλλά η αναμενόμενη πτώση έχει μετριαστεί από τότε. Σε συνάρτηση με τις χαμηλότερες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν αυξήθηκαν στο 11,5%, κοντά στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στην αρχή του έτους. Τον Απρίλιο του 2022, τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι ερωτηθέντες που είναι άνεργοι μείωσαν τις προσδοκίες τους για εύρεση εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες από 26,7% τον Ιανουάριο σε 23,8%. Η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε επίσης στο 9,5% από 10,3% τον Ιανουάριο.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ & ΠΙΣΤΩΣΗΣ
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση της τιμής του σπιτιού τους 12 μήνες μπροστά μειώθηκαν οριακά στο 3,3%. Μετά από κάποια ανοδική δυναμική το 2021, οι προσδοκίες έχουν ισοπεδωθεί από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τους επόμενους 12 μήνες συνέχισαν να υποχωρούν έως και 4,0% από το χαμηλό τους Ιανουαρίου του 3,3%. Οι συνθήκες πρόσβασης στην πίστωση των καταναλωτών κατά τους τελευταίους 12 μήνες περιορίστηκαν οριακά και οι προσδοκίες τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες. Το μερίδιο των καταναλωτών που αναφέρουν ότι έχουν υποβάλει αίτηση για πίστωση τους τελευταίους τρεις μήνες, το οποίο ερευνάται σε τριμηνιαία βάση, μειώθηκε περαιτέρω από 13,7% τον Ιανουάριο σε 12,7% τον Απρίλιο του 2022.

mail