Πολιτικός διάλογος Αργεντινή – ΝΑΤΟ

[χρόνος ανάγνωσης 51 δευτερόλεπτα]

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Mircea Geoană του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Αργεντινής Luis Petri στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, για συνομιλίες σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της Συμμαχίας και της Αργεντινής.
          «Είναι μεγάλη χαρά να καλωσορίσω τον Υπουργό Άμυνας Petri στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Geoană. «Η Αργεντινή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Λατινική Αμερική και χαιρετίζω το σημερινό αίτημα να εξερευνήσουμε το να γίνουμε εταίρος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με μια σειρά από χώρες σε όλο τον κόσμο για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Η στενότερη πολιτική και πρακτική συνεργασία θα μπορούσε να μας ωφελήσει και τους δύο».
          Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τον ρόλο της Αργεντινής στη στήριξη της Ουκρανίας με ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, φαρμάκων και υποστήριξης για τους πρόσφυγες. Ο πολιτικός διάλογος του ΝΑΤΟ με την Αργεντινή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το Μπουένος Άιρες συνέβαλε αργότερα στις επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο.
          Σημειώνεται πως η Κολομβία είναι επί του παρόντος η μόνη χώρα εταίρος του ΝΑΤΟ στη Λατινική Αμερική. Οποιαδήποτε απόφαση για επίσημη εταιρική σχέση θα απαιτούσε συναίνεση και από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»